Skip to main content

Την επίσπευση των διαδικασιών για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ ζητά η Φινλανδία

Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι στηρίζει τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ και την ιδέα για μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία επί
Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Αλεξάνταρ Στουμπ μετά τη συνάντηση που είχε, σήμερα στα Σκόπια, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, δήλωσε ότι η Φινλανδία στηρίζει τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ και του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη γειτονική χώρα, ενώ στηρίζει και την ιδέα για μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας.

Ο κ. Στουμπ επισήμανε ακόμη ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας με στόχο την εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό και πρόσθεσε ότι ορισμένες μεγάλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Μ. Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, μπορούν να διαδραματίσουν ενεργότερο ρόλο αναφορικά με την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Από την πλευρά του ο κ. Μιλόσοσκι ενημέρωσε τον κ. Στουμπ για τις θέσεις της ΠΓΔΜ σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, ενώ σημείωσε ότι αναμένει από την ελληνική πλευρά να υλοποιήσει τις προθέσεις που έχει κατά καιρούς εξαγγείλει.
«Θεωρούμε ότι από την ρητορική πρέπει να περάσουμε σε έργα και αυτά που ακούμε από τη νέα ελληνική Κυβέρνηση είναι μια πολύ θετική ρητορική, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όμως, όταν πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, δυστυχώς, λείπουν αξιόπιστες πράξεις, ώστε να πεισθούμε πως η διαδικασία αυτή έχει προοπτική προόδου και θετικής έκβασης», πρόσθεσε ο κ. Μιλόσοσκι.

Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση ότι η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη για συμβιβαστική λύση, η οποία, όμως, «δε θα άπτεται της εθνικής αξιοπρέπειας, ταυτότητας και γλώσσας, καθώς και του κυρίαρχου δικαιώματος των πολιτών της χώρας να αποφανθούν για το όνομα που θα μπορούσε να συμφωνηθεί».

Ακόμη, ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι η χώρα του στηρίζει την υποψηφιότητα της Φινλανδίας για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η επίσκεψη του κ. Στουμπ στα Σκόπια εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.