Skip to main content

Την Εθνική Στρατηγική για την αποϊδρυματοποίηση παρουσίασε η Φωτίου

Η κ. Φωτίου είπε ότι έγινε για πρώτη φορά κωδικοποίηση της νομοθεσίας και πραγματοποιήθηκε η ηλεκτρονική καταγραφή των 63 ΝΠΔΔ και 1.600 ΝΠΙΔ.

Το σχέδιο για την Εθνική Στρατηγική Αποϊδρυματοποίησης παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, κατά την έναρξη του τριήμερου εργαστηρίου για την αποϊδρυματοποίηση, που πραγματοποιείται στη γενική γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στο εργαστήριο συμμετέχουν φορείς από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εξειδίκευση στα ζητήματα της αναπηρίας (EASPD), εκπρόσωποι της γενικής γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας και εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και της LUMOS, διεθνούς φορέα για την προστασία του παιδιού.

Ειδικότερα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρουσίασε το σχέδιο για την Εθνική Στρατηγική Αποϊδρυματοποίησης, που εκπόνησε το υπουργείο Εργασίας, οι στόχοι του οποίου είναι:

«-Η κατάργηση της ιδρυματικής φροντίδας και η δημιουργία κατάλληλων μικρών Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για όσους βρίσκονται σήμερα μέσα στα ιδρύματα (παιδιά, άτομα με αναπηρίες).

-Η ενίσχυση όλων των υπαρχουσών δομών και η επιπλέον δημιουργία κατάλληλων δομών βραχείας φιλοξενίας και κινητών μονάδων, ώστε να παραμείνουν τα άτομα αυτά μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον τους και να μην κατευθύνονται προς στα ιδρύματα».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Φωτίου τόνισε ότι έγινε για πρώτη φορά κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας και, με νόμο του 2016, πραγματοποιήθηκε η ηλεκτρονική καταγραφή των 63 δημόσιων (ΝΠΔΔ) και των 1.600 ιδιωτικού δικαίου ιδρυμάτων (ΝΠΙΔ). Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης σημείωσε ότι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθορίζονται, επίσης, οι όροι για την ίδρυση Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για όλα τα άτομα με αναπηρίες και όχι μόνο γι' αυτά με νοητική στέρηση, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον καινοτόμο νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία.