Skip to main content

Εκτός ΥΠΕΞ ο Ροζάκης μετά τις δηλώσεις για το Καστελόριζο

Κύκλοι του ΥΠΕΞ επισημαίνουν ότι οι δηλώσεις του Ροζάκη περί απομονωμένου Καστελόριζου εκφράζουν προσωπικές δηλώσεις και η θητεία του δεν θα ανανεωθεί

Σάλος προκλήθηκε από τηλεοπτική συνέντευξη του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη, κατά την οποία χαρακτήρισε το Καστελόριζο «απομονωμένο», «σε απόσταση» και «κοντά στις τουρκικές ακτές».

«Εμείς έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ μιλώντας για την ΑΟΖ ισχυρίστηκε ότι «το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο».

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

«Εκφράζει μόνο προσωπικές απόψεις» επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις δηλώσεις του καθηγητή Χρήστου Ροζάκη για το Καστελόριζο.

«Από τις 7 Ιουνίου του 2020 έληξε η τριετής θητεία του κ. Ροζάκη στο Επιστημονικό Συμβούλιου του υπουργείου Εξωτερικών και δεν πρόκειται να ανανεωθεί» τονίζουν οι ίδιες πηγές μεταφέροντας τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Αλλωστε, με το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΕΞ καταργείται η αυτοτελής διεύθυνση του Επιστημονικού Συμβουλίου και μαζί με το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού συγχωνεύονται στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΚΕΣΕΠ).

Άμεση ήταν η αντίδραση του Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter ξεκαθάρισε ότι «όταν πρόκειται για εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι αδιανόητο να μιλάμε για ''απομονωμένα'' τμήματα ελληνικής Επικράτειας. Η υπεράσπιση της έσχατης γωνιάς της πατρίδας είναι θεμελιώδης υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, του κάθε Έλληνα» και πρόσθεσε ότι «αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, για τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας. Και αυτό ισχύει απόλυτα είτε αφορά ξηρά, νησί ή τμήμα της θάλασσάς μας. Άλλωστε, η νησιωτικότητά μας, απ´άκρη σ´άκρη, είναι σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας. Δεν διαχωρίζεται. Δεν τεμαχίζεται».