Skip to main content

Την ικανοποίησή του για το ΑΕΠ εξέφρασε ο Σταϊκούρας

Την εξέλιξη του ΑΕΠ σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας ταυτόχρονα στην κριτική του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του ΑΕΠ με βάση τα προσωρινά στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2019, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε ανάρτησή του στο Facebook, με την οποία απαντά και σε κριτική του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2019 για την εξέλιξη του ΑΕΠ. Εάν αυτή η επίδοση θεωρηθεί ως τελική, τότε κατά το 2ο εξάμηνο του 2019, η ελληνική οικονομία πέτυχε ρυθμό μεγέθυνσης 1,62%. Υπερέβη δηλαδή, την προκαταρκτική εκτίμηση για τη μέση επίδοση των χωρών της ευρωζώνης, που ήταν 1,10%, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν 1,25%. Επομένως, πρόκειται για το 2ο εξάμηνο, σε σύνολο δέκα εξαμήνων από το 2015 και μετά, που οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες των μέσων επιδόσεων των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην κριτική του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι η ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2019 ανέρχεται στο 1%, ενώ η ΝΔ την παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο 2,8%, ο υπουργός απαντά λέγοντας πως «εάν ο κ. Τσακαλώτος ήταν περισσότερο προσεκτικός και λιγότερο αλαζών και αμετροεπής, θα ερευνούσε τις εξελίξεις των συνιστωσών του ΑΕΠ, όπως ότι η ιδιωτική κατανάλωση διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, οι επενδύσεις ενισχύθηκαν κατά 14,4% και το εξωτερικό ισοζύγιο αυξήθηκε. Το δε ΑΕΠ, σε απόλυτο αριθμό, ανήλθε το 2ο εξάμηνο του 2019, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2ο εξάμηνο του 2011.

Τέλος, θα του θυμίσουμε, έστω και εάν τον στεναχωρήσουμε, ότι στις προσεγγίσεις του για την ανάπτυξη πάντα έπεφτε έξω».

Νωρίτερα, ο κ. Τσακαλώτος είχε αναφέρει: «Ήρθε η απάντηση που όλοι περιμέναμε από τα δύο υπουργεία αρμόδια για την χάραξη οικονομικής πολιτικής. Δεν είναι τόσο αναλυτική όσο θα περίμενε κανείς. Πάντως ενημερωθήκαμε ότι έπιασαν το στόχο που είχαν βάλει στον προϋπολογισμό του 2020. Oντως σε αυτό έχουν δίκιο καθώς πέτυχαν (σχεδόν) τον απαισιόδοξο στόχο που έβαλαν για το 2019».

«Ξέχασαν όμως να αναφέρουν ότι η ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν 2,2% και το δεύτερο εξάμηνο μειώθηκε στο 1,6%. Ξέχασαν επίσης να αναφέρουν ότι αυτά τα αποτελέσματα ήρθαν μετά από παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων στα εργασιακά και στα φορολογικά, που θα εξαφάνιζαν της αγκυλώσεις του αντιαναπτυξιακού ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγούσαν σε τσουνάμι επενδύσεων που θα απογείωνε την ανάπτυξη» συνεχίζει ο ίδιος και καταλήγει: «Φαίνεται όμως πλέον ξεκάθαρα ότι οι παρεμβάσεις που ωφελούν το 1% φέρνουν ανάπτυξη 1% - και όχι 4% - για το υπόλοιπο 99%. Μάλλον αυτό είχαν στο μυαλό τους όταν έγραφαν τον προϋπολογισμό, εξ' ου και η ικανοποίησή τους τώρα», συμπλήρωσε.