Skip to main content

Την υποψηφιότητα Ταχιάου για τον δήμο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε η ΝΔ

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου για τον δήμο Θεσσαλονίκης - Το βιογραφικό του

Τέλος στο σίριαλ της επιλογής υποψηφίου για τον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης έβαλε σήμερα η Νέα Δημοκρατία ανακοινώνοντας ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου, αναπληρωτή Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ και από τους πιο γνωστούς «μητσοτακικούς» της πόλης.

Την ανακοίνωση έκανε από το βήμα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη.

«Πρόκειται για έναν αυτοδιοικητικό, με μεγάλη εμπειρία. Είναι πρωτεργάτης εμβληματικών projects και εργάζεται για την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης», σημείωσε η κυρία Σπυράκη.

Με ενδιαφέρον αναμένεται πλέον η αντίδραση των μνηστήρων που προέρχονται από τη γαλάζια παράταξη στην ανακοίνωση της στήριξης του Νίκου Ταχιάου.

Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι ο κ.Ταχιάος θα απευθύνει προσκλητήριο συστράτευσης στους υπόλοιπους γαλάζιους υποψήφιους στον δήμο Θεσσαλονίκης. Δηλώσεις του σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του αναμένονται σήμερα ή το αργότερο αύριο.

Η Πειραιώς για τον Ταχιάο

Όπως αναφέρει σε σχετικό σημείωμά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο Νίκος Ταχιάος είναι Θεσσαλονικιός και κατάγεται από μια οικογένεια που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην πόλη από τα τέλη του 19ου αιώνα.

» Διαθέτει πολύ μεγάλη πείρα στην τοπική αυτοδιοίκηση και θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους αντιδημάρχους και από τους πιο καταρτισμένους δημοτικούς συμβούλους που θήτευσαν στην Θεσσαλονίκη. Του πιστώνονται εμβληματικά έργα της πόλης, όπως η νέα παραλία -με την μελέτη της οποίας ασχολήθηκε προσωπικά- και το δημαρχιακό μέγαρο, για το οποίο είχε την ευθύνη του διαγωνισμού.

» Ο Νίκος Ταχιάος είναι επίσης από τους πρωτεργάτες πρωτοποριακών σχεδίων στον δήμο Θεσσαλονίκης όπως ο πολεοδομικός και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την Νοτιοανατολική Πύλη, για τον οποίο ο δήμος βραβεύθηκε από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, καθώς και για το πιλοτικό πρόγραμμα της επέκτασης της περιοχής των Λαχανοκήπων.

» Πλούσιο είναι το έργο του και στον τομέα του Πολιτισμού, που είναι και ενδεικτικό της ανοιχτής και κοσμοπολίτικης αντίληψής του. Κατά τη θητεία του ως αντιδημάρχου Πολιτισμού διοργάνωσε πρωτοποριακές πολιτιστικές εκδηλώσεις για τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του 1990, στο πλαίσιο των οποίων συμμετείχαν κορυφαίοι καλλιτέχνες διεθνούς φήμης.

» Ο Νίκος Ταχιάος έχει θητεύσει και στο Υπουργείο Εξωτερικών ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων γεγονός που εγγυάται την καταλληλότητά του για να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ένας από τους βασικότερους εμπορικούς και επιχειρηματικούς πόλους των Βαλκανίων.

» Η σχέση του, τέλος, με τη ΝΔ είναι μακρά. Έχει διατελέσει πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ενώ σήμερα είναι αναπληρωτής γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού του κόμματος.

Το βιογραφικό του

Ο Νίκος Ταχιάος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1962.

Είναι αγρονόμος - τοπογράφος μηχανικός του Α.Π.Θ. και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια παρέχει υπηρεσίες στο έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP, δραστηριοποιούμενος σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα.

Στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ενώ από το 1987 μέχρι το 1990 διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης. Από τον Μάρτιο του 2018 είναι αναπληρωτής γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας.

Επί πέντε συνεχείς τετραετίες, από το 1987 έως και το 2006 οπότε και επέλεξε να αποχωρήσει, εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

Στο διάστημα αυτό υπήρξε αντιπρόεδρος στη Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης και Θεάματος (1991-1994), αντιδήμαρχος πολιτισμού (1995-1996) και αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού (2002-2005).

Από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο 2009 υπήρξε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Μεταξύ του 2004 και του 2010 υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Έχοντας επίσης συμμετάσχει για πολλά χρόνια:

⦁    σε Συμβούλια Χωροταξίας, Οικισμού, Περιβάλλοντος,
⦁    σε Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων,
⦁    στην Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης,
⦁    στο Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών
έχει αποκτήσει παράλληλα και ευρεία εμπειρία σε θέματα δημόσιας διοίκησης, δημοσίων συμβάσεων, χωρικού σχεδιασμού, περιβάλλοντος, ιδιοκτησίας και αξιών γης.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά.

Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο.