Skip to main content

Την κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας ζητά ο ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ λέει ότι κατ' επανάληψη έχει υποστηρίξει με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες και προ εβδομάδων κοινοποιήθηκαν στην αρμόδια υπουργό.

Το αίτημα για κατάργηση του ισχύοντος συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας επαναλαμβάνει ο ΣΕΒ με αφορμή έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που συζητήθηκε πρόσφατα, η οποία - σύμφωνα με τον Σύνδεσμο - εγκαλεί την Ελληνική Κυβέρνηση για την μη εφαρμογή της 98ης Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας που αφορά στην «εφαρμογή των αρχών του δικαιώματος στην οργάνωση και συλλογική διαπραγμάτευση».

Όπως αναφέρει ο ΣΕΒ, στην έκθεση επισημαίνεται ότι «κατά γενικό κανόνα, οι νομοθετικές διατάξεις που επιτρέπουν σε ένα από τα μέρη να ζητούν μονομερώς την υποχρεωτική διαιτησία για τη διευθέτηση μιας συλλογικής διαφοράς για συλλογική σύμβαση δεν προάγουν τις εθελοντικές συλλογικές διαπραγματεύσεις και, ως εκ τούτου, αντιβαίνουν στη Σύμβαση».

«Ο ΣΕΒ, κατ' επανάληψη έχει υποστηρίξει με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες και προ εβδομάδων κοινοποιήθηκαν στην αρμόδια υπουργό, ότι το σύστημα της υποχρεωτικής διαιτησίας πρέπει να μεταρρυθμισθεί, περιοριζόμενο στις περιπτώσεις «ουσιωδών υπηρεσιών» και στις περιπτώσεις όπου τίθεται σε κίνδυνο η «κοινωνική ειρήνη». Μόνον έτσι θα είναι συμβατό με τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας και θα πάψει η Ελλάδα να είναι η μοναδική, τακτικά ελεγχόμενη, περίπτωση στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, από την ΔΟΕ, λόγω ακριβώς της παραβίασης των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, μέσω του συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας που εφαρμόζει», καταλήγει ο Σύνδεσμος.