Skip to main content

Την κατάργηση της θανατικής ποινής διεθνώς επιδιώκει ο Θαταπέρο

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας προχώρησε στη σύσταση μιας Διεθνούς Επιτροπής κατά της ποινής του θανάτου της οποίας κύριος στόχος θα είναι η επίτευξη ενός μορατόριουμ το 2015 στην εφαρμογή της ποινής.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Θαπατέρο, προχώρησε στη σύσταση μιας «Διεθνούς Επιτροπής κατά της ποινής του θανάτου» της οποίας κύριος στόχος θα είναι η επίτευξη «ενός μορατόριουμ το 2015» στην εφαρμογή της ποινής.

Το αντικείμενο της επιτροπής είναι να επιτύχει την πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής, σύμφωνα με ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης.

Η θανατική ποινή εφαρμόζεται ακόμη στις δύο υπερδυνάμεις του κόσμου, στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς και σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες.

Ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο τόνισε ότι «η ανθρωπότητα θα είναι περισσότερο αξιοπρεπής και οι άνθρωποι πιο ελεύθεροι την ημέρα που η θανατική ποινή θα εξαφανιστεί εντελώς».

Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Ισπανός Φεντερίκο Μαγιόρ Σαραγόσα, ενώ μέλη της είναι διεθνείς προσωπικότητες όπως ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Ρομπέρ Μπαντιντέρ.