Skip to main content

Ψίχουλα ο τζίρος των αρτοποιών της Θεσσαλονίκης - Φόβοι για λουκέτα

Για μείωση πωλήσεων κατά 40% το 2018 κάνουν λόγο οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης – Φοβούνται για νέα λουκέτα, βραχνάς τα πασαλάκια.

Σε χαμηλές πτήσεις κινούνται οι πωλήσεις των αρτοποιών της Θεσσαλονίκης και την τρέχουσα χρονιά, με αποτέλεσμα ένα από τα τελευταία προπύργια που επί δεκαετίες παρέμενε αλώβητο, λόγω του ότι διαθέτει ένα είδος πρώτης ανάγκης, να μετρά, πλέον, συνεχείς απώλειες.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι, όπως προκύπτει από στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, πως στο διάστημα 1 Ιανουαρίου μέχρι 5 Δεκεμβρίου του 2018, 30 αρτοποιεία κατέβασαν ρολά, ενώ εγγραφή έκαναν 26. Σχεδόν πανομοιότυπη ήταν η εικόνα και ένα χρόνο, νωρίτερα, όταν 25 επιχειρήσεις του κλάδου αποχαιρέτησαν την ενεργό δραστηριότητα και 27 έκαναν έναρξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018, που σύντομα μας αποχαιρετά, μόνο πικρή γεύση αφήνει στους αρτοποιούς της πόλης καθώς κατά μέσο όρο είδαν τις πωλήσεις τους να περιορίζονται κατά 40% έναντι της περσινής χρονιάς. «Δυστυχώς αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση πολύ φοβάμαι θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Πολλοί συνάδελφοι φοβούνται για λουκέτα επιχειρήσεων. Κάθε χρονιά καταγράφουμε ως κλάδος μείωση τζίρου, την ώρα που έχουμε το κράτος μεγαλομέτοχο, με φόρους και αυξημένο ΦΠΑ, στα καταστήματα μας. Πόσο μπορούν να αντέξουν οι επιχειρήσεις;» αναρωτιέται η Έλσα Κουκουμέρια, πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», η οποία επισημαίνει πως και τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη οι αρτοποιοί βλέπουν τους τζίρους τους να ακολουθούν καθοδική πορεία, που μεταφράζεται σε 20-25% έναντι της περσινής αντίστοιχης περιόδου.

«Κάποτε γνωρίζαμε ποιες ημέρες της εβδομάδας έχουμε περισσότερη κίνηση. Πλέον δεν μπορείς να προγραμματίσεις το παραμικρό κάθε μέρα είναι διαφορετική. Για παράδειγμα την Τετάρτη έχει λαϊκή στην περιοχή που βρίσκεται το κατάστημα μου. Συνήθως καταγράφεται αυξημένη κίνηση και όμως, εχθές, ήταν από τις πιο νεκρές μέρες» αναφέρει η κ. Κουκουμέρια, υπογραμμίζοντας πως παρά τις περιορισμένες πωλήσεις των πρώτων ημερών του Δεκέμβρη, οι αρτοποιοί, όπως καταγράφηκε και στο πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου «Ο Προφήτης Ηλίας», αισιοδοξούν πως τις επόμενες ημέρες και όσο κοντεύουμε προς τις γιορτές των Χριστουγέννων η εικόνα θα αντιστραφεί.

«Δυστυχώς τα όποια αποθέματα ρευστότητας υπήρχαν στους καταναλωτές τα προηγούμενα χρόνια, εξανεμίστηκαν. Πλέον συσσωρεύονται μόνο υποχρεώσεις, οπότε οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο φειδωλοί στις αγορές τους. Ένας βέβαια αξιοσημείωτος λόγος που μας στερεί σημαντικό μερίδιο από την αγοραστική πίτα είναι και το γεγονός πως πλέον ο καταναλωτής μπορεί να προμηθευτεί ψωμί και αρτοσκευάσματα σχεδόν από… παντού. Ακόμη και σε καταστήματα ψιλικών, για παράδειγμα, μπορείς να βρεις μελομακάρονα».

Βραχνάς… τα πασαλάκια

Πάντως, όπως εξηγούν αρτοποιοί, τα πασαλάκια που πρόσφατα τοποθετήθηκαν στην Λ. Στρατού και όχι μόνον, συνεχίζουν να αποτελούν βραχνά για τα βιοτεχνικά αρτοποιεία, που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη οδό. Κάνουν, μάλιστα, λόγο για πτώση του τζίρου τους που αγγίζει το 25-30% από την ημέρα που τοποθετήθηκαν οι διαχωριστικοί οριοδείκτες. Εκείνο, δε, που αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα, όπως λένε είναι πως τοποθετήθηκαν χωρίς καμία μελέτη και χωρίς πρόβλεψη χώρων φορτοεκφόρτωσης. Πάντως παρά τις εκκλήσεις προς τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάση Παππά, όπως λέει η κ. Κουκουμέρια δεν υπήρξε λύση για το ζήτημα της φορτοεκφόρτωσης. Μάλιστα σε απαντητική επιστολή του αντιδημάρχου ‘προτρέπονται’ οι συγκεκριμένοι αρτοποιοί να «φορτοεκφορτώνουν κατά τις ώρες 22.30 έως τις 06.30 της επόμενης (Δευτέρα έως Παρασκευή) και από τις 17.00 του Σαββάτου έως τις 06.30 της Δευτέρας εντός της λεωφορειολωρίδας, δηλαδή κατά τις ώρες που αυτή δεν λειτουργεί».

Το οξύμωρο στην όλη υπόθεση, πάντως, είναι πως τις συγκεκριμένες ώρες, καμία επιχείρηση - προμηθεύτρια πρώτων υλών δεν λειτουργεί προκειμένου να εξυπηρετήσει τα αρτοποιεία.