Skip to main content

Την Κυριακή η γιορτή του τσίπουρου στη Χρυσαυγή Λαγκαδά

Μια παραδοσιακή γιορτή έξω από τη Θεσσαλονίκη με χορευτικά συγκροτήματα, μεζέδες και φυσικά… δωρεάν τσίπουρο, που είναι παράδοση στην περιοχή.

Ξεκίνησαν να λειτουργούν τα αποστακτήρια τσίπουρου στην επαρχία Λαγκαδά, μια διαδικασία που μετατρέπεται σε γιορτή καθώς δίνεται η δυνατότητα σε συγγενείς και φίλους να συγκεντρώνονται στα παραδοσιακά αποστακτήρια.

Όπως αναφέρει το lagadas.net, στην επαρχία Λαγκαδά λειτουργούν πολλά καζάνια απόσταξης τσίπουρου, είτε για αποκλειστικά προσωπική χρήση είτε για ενοικίαση σε αμπελοκαλλιεργητές και μικροπαραγωγούς αμπελιών. Στον Ευαγγελισμό, το Σοχό, το Κολχικό, τα Λαγυνά, τον Προφήτη, την Κριθιά, το Εξαμίλι, τη Γερακαρού κ.α. οι ιδιοκτήτες των καζανιών διατηρούν ζωντανή μια μακραίωνη παράδοση και προσφέρουν μια εκπληκτική εμπειρία σε όσους επιθυμούν να δουν από κοντά τη διαδικασία παρασκευής του μοναδικού αυτού αποστάγματος.

Η Χρυσαυγή Λαγκαδά διατηρεί παράδοση ετών στο τσίπουρο και το κρασί και τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία η Γιορτή Τσίπουρου με χορευτικά συγκροτήματα, μεζέδες και φυσικά… δωρεάν τσίπουρο. Η εκδήλωση είναι ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα γιατί παρουσιάζει την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του τσίπουρου και παράλληλα προσφέρει ψυχαγωγία στους ντόπιους και στους επισκέπτες, οι οποίοι εκτός των άλλων εδεσμάτων που θα προσφερθούν, θα δοκιμάσουν αγνό και παραδοσιακό τσίπουρο στην παραγωγή του.

Φέτος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσαυγής ανέλαβε τη διοργάνωση της Γιορτής, με τη στήριξη της Τοπικής Κοινότητας Χρυσαυγής και της ΔΗΚΕΛ. Χορευτικά συγκροτήματα από την ευρύτερη περιοχή θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς, ενώ στη συνέχεια το μουσικό συγκρότημα «Σαλονικιώτικο Τακίμι» θα ξεσηκώσει τον κόσμο για χορό και ξεφάντωμα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χρυσαυγής. Ταυτόχρονα, εκείνη την ημέρα (αλλά και οποιαδήποτε άλλη) μπορείτε να επισκεφθείτε το παραδοσιακό καζάνι του Μιχάλη Κουφού για να γνωρίσετε τη διαδικασία απόσταξης και να απολαύσετε φρέσκο, αγνό τσίπουρο.