Skip to main content

Την Κυριακή η επίσημη επίσκεψη του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο

Διήμερη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στη Κύπρο, προκειμένου να βοηθήσει τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων να βρουν λύση.
Έπειτα από το έντονο παρασκήνιο, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν ανακοίνωσε επίσημα ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο την Κυριακή. H διήμερη επίσκεψή του Μπαν Κι-μουν έχει στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο γγ του ΟΗΕ θα συναντηθεί αρχικά τη Δευτέρα με τονπρόεδρο Χριστόφια μετά με τον κ. Ταλάτ, ενώ έχει προγραμματιστεί και κοινήσυνάντηση και με τους δυο, παρουσία αξιωματούχων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας μίλησε χθες το βράδυ με τον ειδικό σύμβουλό του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, «σχετικά με τις εντατικές συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, μεταξύ του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει δεσμευθεί να βοηθήσει τους ηγέτες να βρουν λύση. Ο Γενικός Γραμματέας θα ήθελε προσωπικά να δείξει την υποστήριξή του στις προσπάθειές τους και έχει αποφασίσει να ταξιδέψει στην Κύπρο από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου».

Όπως υπογραμμίζεται, «κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Κύπρο, θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες και με τον ειδικό του σύμβουλο, με επίκεντρο την πορεία της προόδου των συνομιλιών και πώς μπορούν καλύτερα τα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν να βοηθούν τις προσπάθειές τους».

Τέλος, σημειώνεται ότι η διεθνής κοινότητα έχει «τεράστια θέληση» και «ισχυρό συμφέρον» να δει τους Κύπριους να καταλήγουν σε λύση.