Skip to main content

Την Μ. Πέμπτη στην κυκλοφορία τα Τέμπη

Από την Μεγάλη Πέμπτη, 1η Απριλίου, έως και τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2010 θα δοθεί προσωρινά στην κυκλοφορία η Εθνική Οδός στην κοιλάδα των Τεμπών, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.
Από τη Μεγάλη Πέμπτη, 1η Απριλίου έως και τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2010 θα δοθεί προσωρινά στην κυκλοφορία η Εθνική Οδός στην κοιλάδα των Τεμπών, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε».

Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί από την Ελβετική εταιρία «GEOBRUGG» όλες οι εργασίες ξεσκαρώματος και σταθεροποίησης βράχων που προέβλεπε η εγκεκριμένη μελέτη της μελετητικής εταιρείας «Ο.Κ. Α.Ε.»,  ενώ οι εργασίες αποκατάστασης των συνεπειών των κατολισθήσεων της 17 Δεκεμβρίου 2009 αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη.

«Σύμφωνα με την μελέτη αξιολόγησης κινδύνου της «GEOTEST», ο κίνδυνος είναι ήδη κατά πολύ μικρότερος των προβλεπομένων ορίων σύμφωνα με τις Ελβετικές προδιαγραφές. Συνεπώς, το συγκεκριμένο τμήμα της Εθνικής Οδού βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από πλευράς ασφαλείας έναντι βραχοπτώσεων σε σύγκριση με τμήματα άλλων αυτοκινητοδρόμων αλλά και της Εθνικής Οδού σε άλλα σημεία της χώρας και πάντως σαφώς σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με την περίοδο πριν την 17/12/2009», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κατά τον επιτόπου έλεγχο από τους αλπινιστές γεωλόγους της εταιρίας ανευρέθηκαν μεταξύ άλλων τρία ακόμη σημεία στα οποία κρίθηκε σκόπιμη η εκτέλεση εργασιών σταθεροποίησης το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μειωθούν περαιτέρω τα ποσοστά του κινδύνου έναντι κατολισθήσεων.

Την Τρίτη 13 Απριλίου 2010 θα αρχίσουν εκ νέου οι υπολειπόμενες εργασίες, οπότε και θα διακοπεί πάλι η κυκλοφορία για διάστημα τριών έως τεσσάρων περίπου εβδομάδων. 

Την ικανοποίησή του για την πρόοδο των εργασιών που επιτεύχθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο, εξέφρασε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, καθώς όπως είπε, πρόκειται για ένα σύνθετο έργο στο οποίο, σύμφωνα με την αρχική μελέτη έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις σε δώδεκα σημεία. Από αυτά στα εννέα έχει ήδη ολοκληρωθεί το έργο, ενώ στα υπόλοιπα τρία, τα οποία δεν παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα χρειάζονται υλικά τα οποία ο ανάδοχος του έργου θα παραλάβει σε δέκα με δεκαπέντε μέρες.

«Το άνοιγμα των Τεμπών είναι ανάσα για τους εκδρομείς, για τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, τόσο της Πιερίας, όσο της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής, που πιέστηκαν πάρα πολύ μαζί με την γενικότερη οικονομική κρίση αυτήν την περίοδο, θα είναι το άνοιγμα των Τεμπών. Η πολιτεία θα είναι κοντά τους με κάθε τρόπο για να τους ανακουφίσει», δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης.

Ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε επίσης ότι για το διάστημα από τη Μ. Πέμπτη έως και την Κυριακή του Θωμά δεν θα λειτουργήσουν οι σταθμοί των διοδίων.