Skip to main content

«Λουκέτο» στο ΧΥΤΑ Κατερίνης από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Επικίνδυνο για πυρκαγιά και κατολίσθηση τον χαρακτηρίζει η ΠΚΜ καλώντας το ΦΟΔΣΑ να τον κλείσει άμεσα και τα σκουπίδια να διατεθούν σε άλλη δομή.

Επικίνδυνος για πρόκληση πυρκαγιάς και κατολίσθησης χαρακτηρίζεται ο ΧΥΤΑ Κατερίνης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία μάλιστα όχι μόνο δεν έδωσε νέα παράταση στη λειτουργία του, αλλά καλεί και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ) να τον κλείσει άμεσα!

Η Περιφέρεια πραγματοποίησε αυτοψίες επανειλημμένως στον ΧΥΤΑ Κατερίνης και διαπίστωσε «αυξημένους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς και πρόκλησης κατολισθήσεων». Κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, πραγματοποίησε ακόμη μια αυτοψία και διαπίστωσε ότι τα απαραίτητα έργα που έπρεπε να γίνουν στο ΧΥΤΑ δεν έγιναν.

Σε έλεγχο που είχε προηγηθεί από την υπηρεσία είχε διαπιστωθεί πως παρότι είχε δοθεί παράταση για να εκτελεστούν έργα επέκτασης στο ΧΥΤΑ, εντούτοις αυτά δεν προχώρησαν, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να πολλαπλασιάζονται και να ελλοχεύουν κίνδυνοι τόσο για την εκδήλωση πυρκαγιάς, όσο και για τυχόν κατολίσθηση.

«Στο πλαίσιο του τελευταίου ελέγχου, που πραγματοποιήσαμε, διαπιστώθηκε μεγάλη υπέρβαση στις ποσότητες απορριμμάτων που έχουν αποτεθεί στο χώρο του ΧΥΤΑ Κατερίνης, χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα υγειονομικής ταφής, τα απορρίμματα δεν καλύπτονται με χώμα και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς, ενώ τα πρανή του απορριμματικού μετώπου είναι πολύ απότομα, με κίνδυνο κατολίσθησης και πρόκληση ατυχήματος. Αναγκαζόμαστε έτσι να ζητήσουμε την άμεση παύση λειτουργίας του ΧΥΤΑ και τη διάθεση των απορριμμάτων των περιοχών που εξυπηρετούνται από αυτόν σε άλλη δομή διαχείρισης», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.

Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν συναίνεσε στο αίτημα του ΦΟΔΣΑ για την απόδοση νέας εξάμηνης παράτασης στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Κατερίνης. Αντιθέτως τον καλεί να προχωρήσει στην άμεση παύση λειτουργίας του ΧΥΤΑ και να υποδείξει στο Δήμο Κατερίνης άλλο ΧΥΤΑ, στον οποίο θα μεταφέρονται τα απορρίμματα, με ευθύνη του Δήμου Κατερίνης.

Οι μόνες εργασίες που θα επιτρέπεται να γίνονται στο εξής στο συγκεκριμένο ΧΥΤΑ είναι εργασίες αποκατάστασης των κορεσθέντων κυττάρων, εργασίες επέκτασης του ΧΥΤΑ, καθώς και εργασίες επισκευής και συντήρησης της υπάρχουσας Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων.

Έκτακτα μέτρα σε όλους τους ΧΥΤΑ

Εκτός όμως από τα προβλήματα στη λειτουργία του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε σε έκτακτα μέτρα επιφυλακής, ώστε όλη την περίοδο των δυσμενών καιρικών συνθηκών για την εκδήλωση πυρκαγιάς, να υπάρχει ο μέγιστος βαθμός ετοιμότητας στις δομές διαχείρισης απορριμμάτων από τους αρμόδιους φορείς.

Στο πλαίσιο των ελέγχων που είναι σε εξέλιξη στις εγκαταστάσεις των ΧΥΤΑ της Κεντρικής Μακεδονίας και λόγω της επικινδυνότητας των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα (πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι) για την πρόκληση πυρκαγιών, ο κ. Γιουτίκας, με έγγραφό του προς το ΦΟΔΣΑ, ζητά να τεθεί σε επιφυλακή όλος ο μηχανισμός λειτουργίας των ΧΥΤΑ εντός των ορίων της Κεντρικής Μακεδονίας και τη λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας για την αποτροπή τυχόν πυρκαγιών σε απορρίμματα.