Skip to main content

Την Παρασκευή εκτός απροόπτου η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών που οδηγούν στην ολοκλήρωση του κύκλου της διερευνητικής εντολής, στην ορκωμοσία υπηρεσιακής κυβέρνησης και εκλογές.

Ξεκαθαρίζει το χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές και έτσι φαίνεται πώς την Παρασκευή 28 Αυγούστου θα ορκιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών του και σήμερα το πρωί θα επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Η εντολή θα δοθεί στον Παναγιώτη Λαφαζάνη της Λαϊκής Ενότητας, ο οποίος θα έχει επίσης τρεις ημέρες επαφών για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Εφόσον και η εντολή αυτή δεν καρποφορήσει, όπως αναμένεται, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ή τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, σε μια τελευταία προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Εφόσον ούτε η τελευταία προσπάθεια έχει θετική κατάληξη, τότε την Παρασκευή 28 Αυγούστου θα ορκιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, οι εκλογές θα γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου, εκτός, βέβαια, κι αν προκύψει κάτι απρόοπτο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που είτε πάει τις εκλόγές μία εβδομάδα μετά είτε ακόμα πιο μετά.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε στην ΕΡΤ1 την Κυριακή ότι «η ημερομηνία των εκλογών, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, είναι εφικτό να είναι η 20η Σεπτεμβρίου».