Skip to main content

Την Παρασκευή θα φωτιστεί το γλυπτό «Φεγγαράκι στην Ακτή»

Η τελετή για τον φωτισμό του έργου «Φεγγαράκι στην Ακτή» στη Νέα Παραλία θα πραγματοποιηθεί στις 17.30 το απόγευμα της Παρασκευής.

Την Παρασκευή πρόκειται να φωτιστεί το γλυπτό «Φεγγαράκι στην Ακτή» το οποίο τοποθετήθηκε το πρωί στη βάση του και μεταφέρεται σταδιακά στην οριστική του θέση εντός του Θερμαϊκού κόλπου.

Από νωρίς το πρωί συνεργεία και βατραχάνθρωποι ξεκίνησαν τις εργασίες τοποθέτησης του γλυπτού του Παύλου Βασιλειάδη, το οποίο είχε βανδαλιστεί στο παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ευχαρίστησε τον επιχειρηματία – δωρητή Σταύρος Ανδρεάδη, ο οποίος κάλυψε τις εργασίες για την τοποθέτηση του γλυπτού.

«Ο κ. Ανδρεάδης είναι παράδειγμα ευπατρίδη πολίτη με οικονομική επιφάνεια, οι οποίοι μπορούν να διαχειριστούν τον πλούτο τους για το κοινό καλό. Υποχρέωση του δήμου είναι να ανοίγει πόρτες και παράθυρα να κάνουν δουλειές οι άλλοι», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

«Το Φεγγαράκι ήταν ένα γλυπτό που περιόδευσε. Ήταν στην πλατεία Αριστοτέλους στη θάλασσα, βγήκε μετά στη στεριά και βανδαλίστηκε. Πέρασε μεγάλη διαδικασία για την χωροθέτησή του μέχρι να μας δοθεί άδεια για να τοποθετηθεί στη θάλασσα. Από πίσω θα έχει ένα φάρο γιατί πρέπει να φαίνεται. Την Παρασκευή θα ανάψει ο προβολέας», δήλωσε ο κ. Ανδρεάδης.  

Το «Φεγγάρι στην ακτή» είναι έργο από ανοξείδωτο μέταλλο επιζωγραφισμένο με χρώμιο, ύψους 3,10 μ και βάρους 200 κιλών. Από το κάτω μέρος του εξέχει δοκός μήκους 2 μέτρων, που εισέρχεται μέσα στη δοκό της βάσης τεσσάρων τόνων.

Δύτες τοποθέτησαν το φεγγαράκι πάνω στη βάση, σε απόσταση ενός μέτρου πάνω από τη θάλασσα. Η τελετή για τον φωτισμό του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 17.30 το απόγευμα της Παρασκευής.

Σχετικά με το γλυπτό «Φιλία Amicizia» του διάσημου γλύπτη, καθηγητή Εικαστικών Τεχνών Κώστα Βαρώτσου, το οποίο ήταν να τοποθετηθεί στη Νέα Παραλία, προς το παρόν, όπως ανέφερε ο ίδιος ο επιχειρηματίας, η δωρεά αυτή καταψύχεται. «Η τοποθέτηση του γλυπτού πέρασε από 100 κύματα, τελικά βούλιαξε η πρόταση, η ζωή συνεχίζεται», σημείωσε ο επιχειρηματίας.
 
Η τοποθέτηση του έργου «Φιλία Amicizia» σκάλωσε στην ασύλληπτη γραφειοκρατία, όπως την χαρακτήρισε ο  αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η θέση θα είναι έτοιμη και θα υπάρχει ως προς το αποφασιστικό και εγκριτικό σκέλος, όποτε στο μέλλον μπορούν να αλλάξουν οι συνθήκες. «Ένα γλυπτό σαν αυτό του κ. Βαρώτσου, που θα ήταν σε απόλυτη αρμονία με το «Φεγγαράκι» και με τη Νέα Παραλία, θα ήταν μια περιοχή απολύτως επισκέψιμη και περισσότερο ενδιαφέρουσα», σημείωσε.