Skip to main content

Την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής ο εκλογικός νόμος

Το απόγευμα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον νέο εκλογικό σύστημα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης

Στην Ολομέλεια της Βουλής περνάει πλέον ο λόγος για τον νέο εκλογικό νόμο, όπου και θα συζητήσει το θέμα την προσεχή Πέμπτη, μία ημέρα μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το απόγευμα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον νέο εκλογικό σύστημα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

«Το μπόνους έχει κριθεί και με αποφάσεις του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου ότι είναι πλήρως συνταγματικό και έχουν εκπέσει, όποιες προσφυγές έχουν γίνει, στις τελευταίες εκλογές», επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, λίγο προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου. Πρόσθεσε δε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις, καθώς θα κατατεθεί και νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων και για τις προεκλογικές δαπάνες, διότι «το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο απαιτεί επικαιροποίηση με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα».

Ο εκλογικός νόμος, είπε επίσης, διατηρεί υψηλά τα όρια της αναλογικής εκπροσώπησης και «εάν ο ελληνικός λαός δώσει σε ένα κόμμα 40%, αυτό θα κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση».

«Υπάρχει κανείς μέσα σε αυτή την αίθουσα που αμφισβητεί ότι ο ελληνικός λαός, από το 1997 και μετά, έχει θελήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση; Ένα κόμμα με 40% πρέπει ή δεν πρέπει να κυβερνάει αυτοδύναμα;», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών και τόνισε ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να έχει το στοιχείο του ρεαλισμού.

Σχολιάζοντας την κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αλαζονικά, ο υφυπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι ο εκλογικό νόμος έρχεται τώρα, δηλαδή, 3,5 χρόνια περίπου πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Βασίλειος Υψηλάντης υπογράμμισε ότι ο εκλογικός νόμος, συνιστά μια μεγάλη θεσμική παρέμβαση, η οποία έρχεται σε χρονικά ουδέτερο σημείο και αποτελεί προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

«Εμείς μένουμε πιστοί στις ιδεολογικές αρχές και αξίες και της Αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου. Στηρίζουμε την απλή αναλογική. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για την εύρεση πολιτικών συγκλίσεων», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

«Ο εκλογικός νόμος που φέρνει η κυβέρνησης είναι ένας νόμος που κόβει τα πόδια των συναινέσεων, των συγκλίσεων και της προοδευτικής αλλαγής του πολιτικού συστήματος», ανέφερε η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη.

«Κύριος στόχος είναι να κλαπούν ψήφοι και έδρες από το ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα, μέσω καλπονοθευτικών συστημάτων, προκειμένου να ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο το αστικό πολιτικό σύστημα», κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

«Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής, με πλαφόν 3%. Όμως θα ψηφίσουμε έναν εκλογικό νόμο αναλογικό για να μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, να μπορεί η χώρα να κυβερνηθεί. Πρέπει και εμείς να συμβάλλουμε» σχολίασε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης.

«Έχουμε να κάνουμε με αντιπαράθεση αρχών», ανέφερε η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου η οποία επανέλαβε την πρόταση του κόμματος της για το εκλογικό σύστημα. Μεταξύ άλλων προτείνεται, να μην υπάρχει κατώφλι εισόδου για ένα κόμμα στη Βουλή, να υπάρχουν 23 μείζονες πολυεδρικές Περιφέρειες που εκλέγουν από 10 βουλευτές η κάθε μία, με απλή ανόθευτη αναλογική και μέχρι 4 σταυρούς σε κάθε ψηφοδέλτιο.