Skip to main content

Την Τετάρτη κληρώνει για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΕΒΖ

Προσανατολίζονται σε επίσχεση εργασίας- Σταμάτησαν τη διάθεση ζάχαρης από Ορεστιάδα - Χωρίς καλλιεργητικές συμβάσεις οι τευτλοπαραγωγοί

Ραντεβού στα γραφεία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης δίνουν την Τετάρτη 8 Μαϊου εκπρόσωποι των συλλόγων τους, καθώς παρά τις τυμπανοκρουσίες για την εξεύρεση επενδυτή, εξακολουθούν να βρίσκονται στον αέρα. Οι εργαζόμενοι μπαίνοντας, πλέον, στον 7ο μήνα που παραμένουν απλήρωτοι, αναμένουν, παράλληλα, στο… ακουστικό τους τις ΚΥΑ σχετικά με το προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα, αλλά και το πρόγραμμα των μετατάξεων, που θα αποτελούσαν διέξοδο για αυτούς.

Οι εργαζόμενοι, που προσανατολίζονται σε επίσχεση εργασίας, αναμένεται το πρωί της Τετάρτης να εξετάσουν όλες τις δυνατές παραμέτρους αναφορικά με τη μορφή των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν, καθώς δεν βλέπουν φώς στο τούνελ της αβεβαιότητας που ζουν εδώ και χρόνια και πλέον έχει γίνει βρόγχος για αυτούς.

«Μέχρι τώρα κάναμε υπομονή, ωστόσο δεν κινείται το παραμικρό. Για εμάς δεν είναι μόνο η οικονομική ανασφάλεια, αλλά και το γεγονός πως τα προγράμματα μετατάξεων και προσυνταξιοδοτικό δεν προχωρούν» εξηγεί, μιλώντας στη Voria.gr, o πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΒΖ, Χριστόδουλος Βαρκάκης, επισημάνοντας πως στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η βιομηχανία, οι εργαζόμενοι δεν έχουν σχεδόν τίποτε λαμβάνειν, ίσως μετά βίας ένα μηνιάτικο.

Μάλιστα, σε μία προσπάθεια να καταδείξουν πως «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» σήμερα οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ σταμάτησαν τη διαδικασία διάθεσης ζάχαρης που υπήρχε στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας, από την παραγωγή του 2017.

Πρόκειται για 8.000 τόνους ζάχαρης που είχε δεσμευτεί πριν από δύο χρόνια, από το βασικό πιστωτή της ζαχαρουργίας, την τράπεζα Πειραιώς, ωστόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις η διοίκηση της βιομηχανίας προέβη σε συμφωνία με την τράπεζα για να μπορέσει να προχωρήσει στην πώληση της. Η διαδικασία ξεκίνησε πριν από περίπου 20 ημέρες ωστόσο από σήμερα το πρωί και μέχρι την Τετάρτη, οπότε και θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι τι μέλλει γενέσθαι έχει σταματήσει η διάθεση της συγκεκριμένης ποσότητας.   

Σε αβεβαιότητα και οι τευτλοπαραγωγοί

Την ίδια ώρα, οι αγρότες που πείσθηκαν από τις εξελίξεις αναφορικά με τη διάσωση της ΕΒΖ, δεν έχουν υπογράψει ακόμη καλλιεργητικές συμβάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Πρωτομαγιά ο Lukas Fecker της Innovation Brain που έχει συμπράξει με ομάδα αγροτών που έχουν ιδρύσει την «Hellenic Farmers Company IKΕ», συναντήθηκε με καλλιεργητές στην Ορεστιάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο στρατηγικός επενδυτής τους διεμήνυσε πως αν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με την Τράπεζα Πειραιώς δεν μπορεί να υπογράψει καλλιεργητικές συμβάσεις, ούτε να δεσμευτεί για τις τιμές παραγωγού.

Κατά συνέπεια η τύχη της φετινής σοδειάς (έχουν σπαρεί περίπου 15.000 στρμ. με τεύτλα για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, που ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου, υπό την ευθύνη του νέου υποψήφιου επενδυτικού σχήματος) παραμένει άγνωστη.