Skip to main content

Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου η ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

Δωρεάν θα είναι την προσεχή Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, οι μετακινήσεις για το επιβατικό κοινό με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης».
Δωρεάν θα είναι την προσεχή Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, οι μετακινήσεις για το επιβατικό κοινό με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης».

Πρόκειται για μια ιδέα, που άρχισε το 2002 και έχει γίνει πλέον θεσμός, στον οποίο συμμετέχουν 1.442 πόλεις από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η εβδομάδα από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου έχει ορισθεί ως "Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης", με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει με τη σειρά του στην Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο και θα πραγματοποιήσει διάφορες εκδηλώσεις την ερχόμενη Τρίτη. Συγκεκριμένα στις 18.00 θα πραγματοποιήσει λαϊκή ποδηλατοδρομία στη Λεωφόρο Νίκης, με αφετηρία την πλ. Αριστοτέλους και μια ώρα αργότερα θα γίνει κλήρωση 50 ποδηλάτων για τους συμμετέχοντες. Επιπλέον στις 19.30 θα αρχίσει μουσικό πρόγραμμα στην πλ. Αριστοτέλους με τα «Κίτρινα Ποδήλατα» και τους «Free Soul».  

Η Λεωφ. Νίκης θα είναι κλειστή από τις 17:30 έως τις 19:30 για τη λαϊκή ποδηλατοδρομία, ενώ όπως διευκρινίζεται από τον ΟΑΣΘ, η μετακίνηση των πελατών με τα αστικά από τις 17:00-21:00 θα είναι δωρεάν.
 
Η Αντιδημαρχία Δημοτικής Αστυνομίας, με πρωτοβουλία της οποίας ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποτελεί επίσημα την πρώτη πόλη της χώρας που συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Χάρτη των Βρυξελλών για την προώθηση της αστικής ποδηλασίας, ευελπιστεί η μετακίνηση χωρίς αυτοκίνητο και η χρήση του ποδηλάτου να αποτελέσει καθημερινό τρόπο ζωής της πλειοψηφίας των πολιτών.

«Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο είναι μια υπενθύμιση, ότι στόχος του σύγχρονου ανθρώπου πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Είναι συγχρόνως μια υπενθύμιση,  ότι στη χώρα μας δεν έχουμε ακόμη αναπτύξει στο βαθμό που θα έπρεπε τις κατάλληλες εναλλακτικές υποδομές  για τις μετακινήσεις μας μέσα στην πόλη» όπως δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης, Β. Παπαγεωργόπουλος.

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της «Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο» θα πραγματοποιηθούν και στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στην Πλατεία Κοτζιά.

Στο πλαίσιο της "Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης" και στην προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των δημοτών, ο Δήμος Αθηναίων θα παρουσιάσει το Eco-driving. Το Eco-driving είναι ένας έξυπνος οικολογικός τρόπος οδήγησης, που συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, στη μείωση των εκπομπών ρύπων και αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς και στον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων.