Skip to main content

Την Τρίτη στη Βουλή το σ/ν για τα δάση

Το νομοσχέδιο αυτό είναι προτεραιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής γι΄ αυτό και είναι το πρώτο που έχει καταρτήσει το υπουργείο από την ίδρυσή του, υπογραμμίζεται σε
Αύριο, Τρίτη θα παρουσιαστεί στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου για την Προστασία των Δασών. «Το νομοσχέδιο αυτό είναι προτεραιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής γι΄ αυτό και είναι το πρώτο που έχει καταρτήσει το υπουργείο από την ίδρυσή του», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι η προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2009. Για την επίτευξη του στόχου, το υπουργείο προτείνει μια σειρά ρυθμίσεων.

1. Αναστολή οικοδομικών εργασιών σε δυο ταχύτητες σε ό,τι αφορά στο χρόνο ισχύος της αναστολής α) για τις περιοχές εντός σχεδίου πόλεως και ορίων οριοθετημένων οικισμών η αναστολή ισχύει μέχρι την κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας, δηλαδή το αργότερο μέχρι τις 25 Ιανουαρίου β) για τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και ορίων οριοθετημένων οικισμών η αναστολή ισχύει μέχρι τη κύρωση των δασικών χαρτών.

2. Εγκαθιστούμε σύστημα περιοδικής τηλεσκοπικής χαρτογράφησης, παρακολούθησης των καμένων περιοχών, το οποίο θα προλαμβάνει την όποια απόπειρα ανέγερσης αυθαιρέτου.

3. Δημιουργείται Υπηρεσία Κατεδαφίσεων στην ευθύνη της οποίας είναι ο εντοπισμός και η κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός των περιοχών που κηρύχθηκαν αναδασωτέες.

4. Θεσμοθετείται η σύνταξη δασικού χάρτη και η κτηματογράφηση για κάθε περιοχή που πλήττεται από πυρκαγιά. Προτείνουμε διαδικασίες και ορίζουμε συγκριμένους χρόνους για την επιτάχυνση των διαδικασιών ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Παράλληλα στην Επιτροπή Εκδίκασης Αντιρρήσεων τοποθετούμε πρόεδρο έναν συνταξιούχο Δικαστικό Λειτουργό για τη διασφάλιση της νομιμότητας των αποφάσεων. Όλες οι αποφάσεις που αφορούν στις εν λόγω εκτάσεις καθώς και οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο για την πλήρη διαφάνεια και τη διευκόλυνση των πολιτών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, «Εκτιμούμε ότι με τις διαδικασίες αυτές απαλλάσσουμε τον πολίτη από τη ταλαιπωρία που υφίσταται σήμερα όπου για να εκδοθεί μια πράξη χαρακτηρισμού μιας έκτασης μπορεί να περιμένει έως και τρία χρόνια. Επίσης, απελευθερώνουμε τις δασικές υπηρεσίες από το βραχνά των χαρακτηρισμών, ώστε να ασχοληθούν με το επιστημονικό τους έργο που είναι η προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια και διασφαλίζουμε κατά τον καλύτερο τρόπο την περιουσία του δημοσίου».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στον Ν3208/2003 «κρίνουμε ότι δεν έλυσε τα προβλήματα που στόχευε π.χ ολοκλήρωση εκκρεμών σχεδίων πόλεως. Αντίθετα, πριν από μια πενταετία, με αποφάσεις του ΣτΕ δεν προχώρησε και η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών που ήταν θεωρημένοι από τη δασική υπηρεσία. Με τη ρύθμιση που κάνουμε λύνεται το ζήτημα της κύρωσης των δασικών χαρτών, ενώ τα υπόλοιπα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν σε επόμενο στάδιο μετά την κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας και την καταγραφή των ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπισθούν».