Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018
x

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η ενέργεια και τα συμφέροντα που παίζονται γύρω της, κυριολεκτικά, κινούν τα πάντα σήμερα. Τα κοιτάσματα στην Κύπρο και η περίπτωση της Αλγερίας

Τέλη του 2018 θα γνωρίζει η Κύπρος αν οι ποσότητες υδρογονανθράκων που βρίσκονται στα θαλάσσια οικόπεδα της είναι ικανές και αρκετές για εξόρυξη και άρα για αξιοποίηση. Αυτό μαθαίνουμε ότι είπε σε «εσωτερική ενημέρωση» στην κυπριακή Βουλή, ο εκεί υπουργός Ενέργειας, Λυκοτρύπης.

Άρα, από τα μέσα του 2008 και μετά, θα πρέπει να αναμένεται μια αυξανόμενη ένταση στο Αιγαίο και όχι μόνο, από τους Τούρκους. Κι αυτό γιατί αν τελικώς είναι αξιοποιήσιμα τα κοιτάσματα, τότε η Αγκυρα θα απαιτήσει κομμάτι από την πίτα τους. Κι επειδή ο μεγαλοιδεατισμός της είναι γνωστός, θα απαιτήσει και το μεγαλύτερο δυνατό, οπότε κάπου εκεί «θα αρχίσουν τα όργανα». Αν πάλι, τα κοιτάσματα είναι μικρά και τελικώς μη αξιοποιήσιμα, τότε απλώς θα περάσουμε ένα ακόμα ήσυχο καλοκαίρι. Τελικώς, δεν ξέρει κανείς τι να ευχηθεί.

Γιατί σας τα γράφουμε όλα τα παραπάνω; Μα για να σας εξηγήσουμε – από τώρα – την (όποια) ένταση που θα προκληθεί τότε. Και για να καταλάβετε ότι στην διεθνή σκηνή τίποτα δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Και κυρίως ξαφνικά. Όλα έχουν μια προιστορία. Ιδιαίτερα στο χώρο της ενέργειας, που είναι ο χώρος της επόμενης μέρας. Όχι μόνο για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή, αλλά παγκοσμίως. Η ενέργεια και τα συμφέροντα που παίζονται γύρω της, κυριολεκτικά, κινούν τα πάντα σήμερα. Θέλετε κι άλλο παράδειγμα;

Ποια χώρα νομίζετε ότι εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί ο Ελληνας πρωθυπουργός πριν από το τέλος του χρόνου; Την Αλγερία! Το γεγονός, εκ πρώτης όψεως, προκαλεί εντύπωση, ωστόσο, έχει την ερμηνεία του.

Η Ελλάδα θέλει να προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου από την συγκεκριμένη χώρα. Γιατί; Ενόψει του αναμενόμενου δύσκολου χειμώνα, που θα ανεβάσει τις τιμές του, αφού το ίδιο θέλουν να κάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι, που σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους.

Γι' αυτό και επίσκεψη στο Αλγέρι θα κάνουν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ