Skip to main content

Τίποτε δεν έμεινε όρθιο από το Open Mall στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το έργο ολοκληρώθηκε το 2015 και δεν κατάφερε να προσφέρει στην αγορά απολύτως τίποτα - Δείτε τις εικόνες ντροπής. Απόπειρα για νέο Οpen Mall

Αν -όπως λένε οι Κινέζοι- μια φωτογραφία ισούται με 1.000 λέξεις τότε αυτό το κείμενο «μετράει» ήδη μερικές χιλιάδες λέξεις. Παρά τον μεγάλο τους αριθμό, που θα μπορούσε να αφορά μισό βιβλίο, οι λέξεις αυτές δεν μπορούν ούτε να περιγράψουν την αθλιότητα, ούτε να μεταφέρουν το αίσθημα ντροπής, ούτε να καταγράψουν τη μελαγχολία που προκαλεί η κατάσταση την οποία απεικονίζουν αυτές οι τρεις φωτογραφίες των βανδαλισμένων και κατεστραμμένων Info Kiosk, που βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αφορούν το Open Mall του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ένα έργο με στόχο την αξιοποίηση και ενίσχυση των εμπορικών πλεονεκτημάτων του κέντρου της Θεσσαλονίκης, που ήταν προϋπολογισμού 131.000 ευρώ, ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 και δεν κατάφερε να προσφέρει στην αγορά απολύτως τίποτα. Εν μέρει λόγω του περιορισμένου εύρους των παρεμβάσεων που χρηματοδοτήθηκαν, εν μέρει λόγω του κακού σχεδιασμού του έργου – για παράδειγμα δεν υπήρξε καμία οικονομική πρόβλεψη για τη συντήρηση των ελαφρών υποδομών που δημιουργήθηκαν. Κυρίως, όμως, η αποτυχία του σχεδίου για τη δημιουργία Open Mall στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οφείλεται στην απροθυμία των εμπόρων να συμμετέχουν σε δράσεις. Οι ίδιοι οι δυνητικοί ωφελούμενοι από το Open Mall ούτε το πίστεψαν, ούτε βοήθησαν στην υλοποίησή του. Σήμερα μόνο αυτά τα κατεστραμμένα και βανδαλισμένα Info Kiosk έχουν μείνει να θυμίζουν –έστω και με τα αισθήματα αηδίας και αποστροφής που δημιουργεί η θέα τους- μια προσπάθεια, που στην ουσία έμεινε στα χαρτιά.



Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος «χρεώνεται» την ιδέα, την υλοποίηση και τελικά την αποτυχία του Open Mall, δεν κρύβει ούτε την στεναχώρια του, ούτε την αγανάκτησή του, όταν μιλάει για το θέμα. «Δυστυχώς στη Θεσσαλονίκη όλοι ζητούν μασημένη τροφή και είναι έτοιμοι να ασκήσουν κριτική σε όποιον τους τη δίνει» λέει χαρακτηριστικά «φωτογραφίζοντας» τους συναδέλφους του του κέντρου που δεν στήριξαν το Open Mall. Μιλώντας για το θέμα στη Voria.gr αποκαλύπτει πολύ ενδιαφέρουσες καταστάσεις:

Πρώτον, για το θέμα του Open Mall ο Εμπορικός Σύλλογος κάλεσε το 2015 τους εμπόρους της περιοχής σε τρεις ενημερωτικές συναντήσεις. Η πρώτη στο Επιμελητήριο, όπου έδωσαν το παρών 5 (ολογράφως: πέντε) έμποροι. Η δεύτερη στο Hyatt, στην οποία καταδέχθηκαν να παρευρεθούν 8 (ολογράφως: οκτώ). Και η τρίτη στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου, όπου προσήλθαν 9 (ολογράφως: εννέα) έμποροι. Τόσο ήταν το καταγεγραμμένο ενδιαφέρον από την αρχή. Τόσο παρέμεινε μέχρι το τέλος.

Δεύτερον, στο πλαίσιο του Open Mall τοποθετήθηκαν σημάνσεις στα πεζοδρόμια και τους δρόμους, που έδειχναν τις κατευθύνσεις. Αυτά τα αυτοκόλλητα δεν άρεσαν σε κάποιους, οι οποίοι τα έσκισαν. Μάλιστα, εντοπίστηκε από κύκλωμα καμερών μία κυρία σχετικά προχωρημένης ηλικίας να κάνει αυτή τη δουλειά. Όταν οι άνθρωποι του ΕΣΘ τη ρώτησαν γιατί τα καταστρέφει, τους είπε ότι τα πλαστικά αυτοκόλλητα στο πεζοδρόμιο και το οδόστρωμα είναι αντιοικολογικά, δηλαδή συμβάλλουν στην καταστροφή του περιβάλλοντος!

Τρίτον, στη προσπάθεια εμπορικής οργάνωσης του κέντρου της Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκαν τρεις ποτίστρες για τα κατοικίδια όσων τα έπαιρναν μαζί τους για βόλτα στην αγορά. Μία απέναντι από τον Λευκό Πύργο, μία στην Τσιμισκή και μία στην πλατεία Αριστοτέλους. Ούτε αυτές παρέμειναν στις θέσεις τους, αφού –σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη- τις ξήλωσε ο δήμος και ενδεχομένως να βρίσκονται ακόμη στις αποθήκες του.

Τέταρτον, επαναλαμβανόμενοι βανδαλισμοί στα Info Kiosk, τα οποία είναι, πλέον, σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η Voria.gr. Όπως διαβεβαιώνει ο κ. Φιλιππίδης ο ΕΣΘ τα επιδιόρθωσε αρκετές φορές –οι αποκαταστάσεις έφτασαν να στοιχίσουν διπλάσια λεφτά από την απόκτησή τους, λέει χαρακτηριστικά-, αλλά δεν υπάρχει τρόπος για τη φύλαξή τους.



Απόπειρα για νέο Οpen Mall  

Αν και είναι προφανές ότι τίποτε δεν μπορεί να ευδοκιμήσει εάν εκείνοι που τους αφορά αδιαφορούν και δεν συνεργάζονται, ο ΕΣΘ επανέρχεται μαζί με το δήμο για την υλοποίηση νέων δράσεων Open Mall στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα πρόκειται για την περιοχή που οριοθετείται ως ακολούθως: ξεκινάει από την οδό Αλεξάνδρου Σβώλου στο ύψος της Δημητρίου Γούναρη, κατευθύνεται στην Παύλου Μελά την οποία ακολουθεί μέχρι τη συμβολή με την Δημητρίου Γούναρη, απ’ όπου ανεβαίνει μέχρι την Αλεξάνδρου Σβώλου. Σύμφωνα με τον ΕΣΘ στόχος είναι να υπάρξει μία σχετικώς ενιαία διαμόρφωση των προσόψεων των καταστημάτων από αισθητική άποψη. Συγκεκριμένα θα γίνουν παρεμβάσεις στις κολώνες των πολυκατοικιών, όπου θα τοποθετηθούν αλουμινοκατασκευές σε βυσσινί χρώμα, με χαραγμένο το όνομα του κάθε καταστήματος που θα φωτίζεται με άσπρα φώτα led. Στόχος είναι η αναβάθμιση της εξωτερικής εικόνας των συγκεκριμένων δρόμων και καταστημάτων και ταυτόχρονα η δημιουργία προϋποθέσεων ενιαίου μάρκετινγκ και κοινής προβολής, που θα προσελκύσει καταναλωτές στο συγκεκριμένο τετράγωνο. Δυστυχώς, όπως σημειώνει ο κ. Φιλιππίδης, παρά το ότι οι επιχειρήσεις δεν θα εισφέρουν ούτε ένα ευρώ από τα 400 καταστήματα που υπάρχουν στη συγκεκριμένη διαδρομή έχουν συμβληθεί μόνο τα 140, τα οποία συμφωνούν με τη δημιουργία Open Mall. Αυτή η υστέρηση μπορεί να μην πτοεί τον ΕΣΘ, αλλά σίγουρα αποδεικνύει την κακή νοοτροπία ενός σημαντικού ποσοστού του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, που όχι μόνο δεν έχει μάθει να συνεργάζεται, αλλά το αντίθετο λειτουργεί προς γείτονες και συναδέλφους με αρνητισμό και καχυποψία.