Skip to main content

Η στρατηγική απόφαση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με το βλέμμα στις εκλογές

Τα τελευταία γκάλοπ μετρούν το ΠΑΣΟΚ οριακά πάνω από το 12%, οπότε δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλους πειραματισμούς από τη Χαριλάου Τρικούπη

Αν προκύπτει ένα συμπέρασμα από τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η ηγεσία του αποφάσισε, οριστικά, να σταθεί απέναντι στην κυβερνώσα ΝΔ. Η προοπτική της «συγκρότησης σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης» φαίνται λοιπόν να ξανακερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις της Χαριλάου Τρικούπη. Πώς εξηγείται αυτή η διαφοροποίηση; Σύμφωνα με ό,τι πληροφορείται ο «Τειρεσίας», ενδεχομένως επειδή οι διαρροές προς τα (κέντρο)δεξιά του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να είναι μεγάλες. Συνεπώς, με κάποιον τρόπο θα πρέπει να σταματήσουν και ο προσφορότερος θεωρείται αυτός, της μερικής έστω μετατόπισης. Άλλωστε, τα τελευταία γκάλοπ μετρούν το ΠΑΣΟΚ οριακά πάνω από το 12%, οπότε δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλους πειραματισμούς από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη δείχνει, ότι το κόμμα στρέφεται ταυτόχρονα (και ξεκάθαρα) από την Αριστερά προς την Κεντροαριστερά. Κάτι που ενδεχομένως να φέρνει πιο κοντά τους δυο πολιτικούς σχηματισμούς, έστω κι αν κανένας από τους δυο δεν το παραδέχεται. Αλλά κι εδώ υπάρχει λόγος. Ο ανταγωνισμός που έχει αναπτυχθεί σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι απηνής. Πάρτε για παράδειγμα, την Κρήτη, η οποία εμφανίζεται πλέον τριχοτομημένη στους περισσότερους νομούς της. Ενδεικτικό παράδειγμα; ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν τα ίδια ποσοστά, με μικρές διακυμάνσεις, στο Ηράκλειο. Την ίδια ώρα, εξ αυτού του λόγου ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει (μάλλον) την πρωτιά στους δυο από τους τέσσερις νομούς. Αιτία; Πάντα η άνοδος του ΠΑΣΟΚ.

Και η κυβέρνηση; Παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις παραπάνω εξελίξεις και προσπαθεί να διαχειριστεί όλες τις δυσκολίες που της παρουσιάζονται, με τον πιο αθόρυβο τρόπο. Πάρτε για παράδειγμα, την είδηση για την παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023 από τις Βρυξέλλες. Μεσοπρόθεσμα θα αποδειχθεί μεγάλο όπλο. Εν προκειμένω, όμως, μαζί με το «καρότο», υπάρχει και «μαστίγιο». Σε τι συνίσταται; Για την Ελλάδα προβλέπεται καθεστώς σφιχτής δημοσιονομικής παρακολούθησης, λόγω του προβλήματος με το χρέος. Το ίδιο καθεστώς, θα προβλέπεται και για την Ιταλία. Για τον ίδιο λόγο Η σχετική εισήγηση έγινε ήδη από την Κομισιόν.

Κι όλα αυτά ενώ από το 2029 και μετά η Αθήνα, πέραν όλων των άλλων θα πρέπει να προβλέψει και τη δημιουργία του απαραίτητου δημοσιονομικού κενού που θα επιτρέψει την εξαγορά και των F-35 από την Ελλάδα. Με την προοπτική το απαραίτητο χρηματοδοτικό πακέτο να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή το 2032 ή λίγο αργότερα. Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει, είναι: Πώς θα τα καταφέρει όλα τα παραπάνω;