Skip to main content

Τήρηση των υποσχέσεων για τα Τέμπη ζητά ο νομάρχης Λάρισας

Την τήρηση των υποσχέσεων που ανέλαβε η πολιτεία και το υπουργείο Υποδομών για την ανακατασκευή των νομαρχιακών και επαρχιακών δρόμω,ν που αξιοποιούνται για την εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων απ
Την τήρηση των υποσχέσεων που ανέλαβε η πολιτεία και το υπουργείο Υποδομών για την ανακατασκευή των νομαρχιακών και επαρχιακών δρόμων που αξιοποιούνται για την εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από τα Τέμπη, ζήτησε σήμερα ο νομάρχης Λάρισας, κ. Λουκάς Κατσαρός. Απηύθυνε, μάλιστα, αυστηρές συστάσεις προς τη γ.γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Καλλιόπη Γερακούδη, να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το κράτος και να διοχετεύσει το μεγαλύτερο μέρος του κονδυλίου των 5,5 εκατ. ευρώ, τα οποία εγκρίθηκαν για τον εν λόγω σκοπό, στις ανάγκες επισκευής του οδικού δικτύου του νομού.

Αιχμές
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα στη νομαρχία με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, πολλών δημάρχων και εκπροσώπων του Επιμελητηρίου Λάρισας. Στην εισήγησή του ο κ. Κατσαρός επισήμανε σε δεικτικό ύφος ότι πέρασαν μήνες από το κλείσιμο των Τεμπών αλλά η νομαρχία δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ για την επισκευή των εναλλακτικών διαδρομών. «Ο νομός κόπηκε στη μέση. Επιχειρήσεις έκλεισαν, απολύθηκε προσωπικό ενώ το κόστος λειτουργίας τους επιβαρύνθηκε σημαντικά» τόνισε ο νομάρχης και συνέχισε: «Πληροφορούμαι ότι έχει διατεθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ποσό 5,5 εκατ. ευρώ με τα οποία θα αναλάβει την ευθύνη συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου στο νομό. Επειδή φοβάμαι ότι όταν ανοίξουν τα Τέμπη αυτές οι διαβεβαιώσεις θα μείνουν στο επίπεδο των υποσχέσεων για πολλά τμήματα του οδικού δικτύου, οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και να καταστήσουμε σαφές ότι δε μπορούμε να δεχθούμε μία τέτοια κατάσταση». Συνάμα, άφησε αιχμές κατά της κ. Γερακούδη επισημαίνοντας πως πρέπει να καταλάβει ότι το συντριπτικό κομμάτι των πόρων που έλαβε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, πρέπει να διοχετευθεί στο νομό Λάρισας. «Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ οποιαδήποτε παρέκκλιση της κατεύθυνσης αυτών των χρημάτων» ξεκαθάρισε ο κ. Κατσαρός.

Αιτήματα
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο νομάρχης και οι δήμαρχοι που έδωσαν το παρόν κατέληξαν σε κοινό υπόμνημα προς την κυβέρνηση, που θα κοινοποιηθεί και στους βουλευτές του νομού, με το οποίο ζητούν συγκεκριμένα μέτρα και συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών για να αποφασιστούν άμεσες λύσεις. Συνολικά, ο νομός Λάρισας ζητεί ποσό 9,4 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επισκευαστούν οι νομαρχιακοί δρόμοι που χρησιμοποιήθηκαν ως εναλλακτικοί, για να εξυπηρετήσουν την εθνική κυκλοφορία. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο οδικό κύκλωμα του νομού, περιγράφτηκε από το νομάρχη και τους δημάρχους με τα πλέον μελανά χρώματα. Συγκεκριμένα:
-Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το οδικό δίκτυο της επαρχίας Ελασσόνας, που δέχεται τον κύριο όγκο των φορτηγών.
-Εξίσου σοβαρά προβλήματα υπάρχουν ήδη στον παραλιακό άξονα, όπου διοχετεύονται Ι.Χ αυτοκίνητα και λεωφορεία.
-Σημαντικές φθορές παρατηρούνται και στον άξονα Λάρισας – Αγιάς, ενώ αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει και στους δρόμους του Ολύμπου (Γόννοι- Καλλιπεύκη- Πλαταμώνα, Ροδιά- Συκαμινέα κ.α), αλλά και στην παλιά Εθνική Οδό Λάρισας – Βόλου).
Ο κ. Κατσαρός επισήμανε ότι πέραν των ζημιών, πολλαπλασιάζονται πλέον οι κίνδυνοι ατυχημάτων, αφού, λόγω της έναρξης αγροτικών εργασιών, αρχίζουν και κυκλοφορούν στους ίδιους δρόμους βαρέως τύπου αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ. Στην ίδια λογική κινήθηκαν στις τοποθετήσεις τους και πολλοί δήμαρχοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να χρηματοδοτηθεί άμεσα η ανακατασκευή του εναλλακτικού οδικού δικτύου των Τεμπών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.