Skip to main content

Τις απώλειες των αμάχων στη Συρία καταδίκασε η Μέρκελ

Η καγκελάριος τόνισε πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο διάλογος με την Άγκυρα η οποία, όπως είπε, είχε «δικαιολογημένα συμφέροντα ασφάλειας».

Τις απώλειες αμάχων κατά την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία καταδίκασε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Τόνισε ωστόσο ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο διάλογος με την Άγκυρα, στην οποία αναγνώρισε «δικαιολογημένα συμφέροντα ασφάλειας» στην περιοχή. Την ανησυχία του για την κατάσταση στην Συρία εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τάχθηκε εκ νέου υπέρ της πολιτικής διαδικασίας.

«Είμαι ευγνώμων στον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος παρότι προφανώς έχουμε δυσκολίες με ένα κράτος - μέλος, την Τουρκία», πολύ λίγες ημέρες μετά την επιχείρηση στην βόρεια Συρία, ταξίδεψε στην Τουρκία, εξέφρασε τις απόψεις της πλειοψηφίας της Συμμαχίας, «ότι είμαστε πολύ ανήσυχοι για το τι συμβαίνει στην βορειοανατολική Συρία, ότι έχουμε μεγάλες αμφιβολίες σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο, αλλά και ότι αναγνωρίζουμε ότι σε κάποιες περιοχές η Τουρκία έχει δικαιολογημένα συμφέροντα ασφάλειας και ότι φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφύγων από την Συρία», δήλωσε πριν από λίγο η κυρία Μέρκελ, μετά την συνάντηση που είχε στην Καγκελαρία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας και εξέφρασε για αυτό την ευγνωμοσύνη της στην Συμμαχία.