Skip to main content

Τις έξι νέες κλίνες ΜΕΘ του Παπαγεωργίου επιθεώρησε ο Κοντοζαμάνης

Ο υφυπουργός Υγείας επιθεώρησε τις έξι νέες κλίνες που αναπτύχθηκαν στο Τμήμα Εντατικής Θεραπείας και Παρακολούθησης (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου.

Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου επισκέφτηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) Νίκο Παπαευσταθίου και τους επικεφαλής της 3ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Μακεδονίας, της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας- Θράκης και του ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος.

Στο πλαίσιο του ελέγχου επιχειρησιακής ετοιμότητας των υγειονομικών δομών της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, ο Υφυπουργός Υγείας επιθεώρησε τις έξι νέες κλίνες  που αναπτύχθηκαν στο Τμήμα Εντατικής Θεραπείας και Παρακολούθησης (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου για τις ανάγκες νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό SARS-CoV-2. Η ανάπτυξη των κλινών που έγινε σε χρόνο ρεκόρ, λόγω των έκτακτων αναγκών και κατόπιν δωρεάς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από το υπουργείο Υγείας, ήρθε να προστεθεί στην ειδική Μονάδα Covid-19, δυναμικότητας 32 κλινών, που δημιουργήθηκε πρόσφατα για την αντιμετώπιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Υγείας συμμετείχε σε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, με τον Πρόεδρο ΔΣ του Νοσοκομείου Μιχαήλ Καραβιώτη, τον Γενικό Διευθυντή Κωνσταντίνο Εμμανουηλίδη και τους εκπροσώπους του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ, της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας και της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας- Θράκης.

Ο Υφυπουργός εξήρε το επιτυχημένο μοντέλο διοίκησης του Παπαγεωργίου, το οποίο όπως είπε θα είναι χρήσιμο να «αντιγράψουν» και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε δε στην πρωτοποριακή εφαρμογή «GoLive» του Νοσοκομείου, που ενημερώνει τον πολίτη, σε πραγματικό χρόνο, για την αναμονή, ανά ειδικότητα, του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στην εφημερία. Ο κ. Κοντοζαμάνης δεσμεύτηκε να επιλύσει το πρόβλημα των καθυστερήσεων του ΕΟΠΥΥ στην εξόφληση των οικονομικών του υποχρεώσεων απέναντι στο Νοσοκομείο, καθώς οι συσσωρευμένες οφειλές διογκώνουν τα χρέη του Νοσοκομείου προς τους προμηθευτές.

Ο κ. Καραβιώτης ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Υγείας για την εξαιρετική συνεργασία και την έμπρακτη υποστήριξη προς το Νοσοκομείο, μέσω της ενίσχυσής του με τις 6 νέες κλίνες ΜΕΘ, τις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και την νέα προκήρυξη 15 θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Όπως τόνισε, λόγω της έκτακτης κατάστασης, οι διαμορφώσεις των χώρων έγιναν με τον χαρακτήρα του επείγοντος και για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτείται η διενέργεια των γρήγορων τεστ ανίχνευσης του ιού, που θα διευκολύνει τις συνθήκες εφημερίας, όπου η προσέλευση ύποπτων κρουσμάτων είναι μεγάλη.

Οι εκπρόσωποι της Διοίκησης ανέφεραν ότι μια από τις καλές πρακτικές του Νοσοκομείου είναι η απογευματινή λειτουργία ιατρείων και πρότειναν να δοθεί η δυνατότητα διενέργειας και απογευματινών χειρουργικών επεμβάσεων, ώστε να αποσυμφορηθούν οι λίστες αναμονής. Παράλληλα, τόνισαν ότι θα λειτουργήσει μια νέα πρωτοποριακή δομή, η Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ΑΠΘ, η πρώτη μονάδα σε νοσοκομείο, πανελλαδικά, όπου θα πραγματοποιούνται κλινικές μελέτες φάσης Ι και θα περιλαμβάνουν την πρώτη κλινική εφαρμογή φαρμάκου σε ανθρώπινο οργανισμό και μελέτες βιοϊσοδυναμίας.

Ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης χαρακτήρισε άριστο το επίπεδο συνεργασίας και επικοινωνίας με το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, υπογραμμίζοντας ότι ο μέχρι τώρα σχεδιασμός επέφερε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και έπεται συνέχεια, καθώς ο βασικός άξονας ανάπτυξης του Υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ αφορά την ενίσχυσή τους σε προσωπικό.