Skip to main content

Τις προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία παρουσίασε ο Σαμαράς

Τις προτάσεις της ΝΔ για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την ανάταξη της οικονομίας, παρουσίασε στο Ζάππειο ο πρόεδρος της παράταξης, ασκώντας έντονη κριτική στο έργο της κυβέρνησης.
Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την ανάταξη της οικονομίας, παρουσίασε στο Ζάππειο ο πρόεδρος της παράταξης, Αντώνης Σαμαράς, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στο έργο της κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για ένα πραγματικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, με ποσοτικοποιημένες εναλλακτικές προτάσεις και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, με στόχο, όπως υπογράμμισε, να αποδεσμευτεί η χώρα από τους όρους του μνημονίου και από την επιτήρηση του ΔΝΤ. «Δεν βαδίζουμε δεξιά και αριστερά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε τα εξής μέτρα:

- Ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους.

- Συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο, μέσω συστήματος μηνιαίας εκκαθάρισης οφειλών.

- Εσωτερικές μετατάξεις στο δημόσιο, αφού δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις.

- Αναδιάρθρωση του ΟΣΕ.

- Προσωποποιημένη κοστολόγηση των δημοσίων νοσοκομείων.

- Ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Παράλληλα, έκανε λόγο για αποκατάσταση των μεγάλων επενδύσεων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διασύνδεση των νησιών, ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζονται «διορθώσεις μεγάλων σφαλμάτων στις περικοπές, που έχουν γίνει και προκάλεσαν αδικίες», ενώ πρόταξε την αποκατάσταση των συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους. «Είναι δέσμευσή μας και θα το κάνουμε και αφού δεσμευόμαστε από το μνημόνιο, θα κόψουμε από αλλού», τόνισε.

Ακόμη, έκανε λόγο για περιορισμό του λαθρεμπορίου καυσίμων, τις περικοπές στα συμβούλια και τις επιτροπές του δημοσίου, τη μείωση των οδοιπορικών, αλλά και των αμοιβών και των επιχορηγήσεων νομικών προσώπων. «Ολα αυτά, που προβλέπονται σε κωδικούς του προϋπολογισμού, μπορούν να εξοικονομήσουν μισό δισ. ευρώ το χρόνο», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η κατεύθυνση που έχει πάρει σήμερα η χώρα δεν μας βγάζει από την κρίση, αλλά μας βυθίζει περισσότερο στην ύφεση», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για διόγκωση του ελλείμματος κατά 8,8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, έκανε λόγο για θυσίες με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και στόχο, υπογραμμίζοντας ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για τον αναπτυξιακό δρόμο είναι να βγούμε απότις δεσμεύσεις του μνημονίου και να ανακτήσουμε τη χαμένηανταγωνιστικότητα».