Skip to main content

Το 1/4 του ΑΕΠ αγγίζει η μαύρη οικονομία στην Ελλάδα

Όπως εκτιμά η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, το 46,7% του ευρύτερου εργατικού δυναμικού της χώρας δραστηριοποιείται στην αδήλωτη εργασία

H αδήλωτη οικονομία στη χώρα μας αγγίζει το 1/4 του επίσημου ΑΕΠ. H εκτίμηση ανήκει στην Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), που υπολογίζει ότι το 30% των Ελλήνων έχει αγοράσει αδήλωτα αγαθά και υπηρεσίες δαπανώντας κατά μέσο όρο 750 ευρώ, ετησίως.  Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι τομείς που ρέπουν περισσότερο στη χρήση αδήλωτης εργασίας είναι ο τουρισμός, η σίτιση, οι κατασκευές, η γεωργία, οι οικιακές υπηρεσίες και το εμπόριο.

Από την άλλη πλευρά, πάντα σύμφωνα με το ILO, τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη τάση εισφοροαποφυγής είναι δικηγόροι, γιατροί, λογιστές, καθηγητές ιδιαίτερων μαθημάτων και μηχανικοί, με τις διεθνείς μελέτες να εκτιμούν ότι το πραγματικό εισόδημά τους μπορεί να είναι έως και 2,5 φορές μεγαλύτερο από το δηλούμενο. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο; Το ILO επισημαίνει ότι αδήλωτη εργασία παρέχουν όλες οι κοινωνικές ομάδες. Στο πλαίσιο της εκπόνησης μελέτης για το υπουργείο Εργασίας, η Οργάνωση αναφέρει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αποκαλύπτεται ότι το 46,7% του ευρύτερου εργατικού δυναμικού δραστηριοποιείται στην αδήλωτη εργασία.

Διαπιστώνει μάλιστα ότι υπάρχει μια «κατώτερη βαθμίδα» που μπαίνει στη μαύρη απασχόληση ωθούμενη από ανάγκη (κυρίως νέοι και άτομα με οικονομικές δυσκολίες), υπάρχει όμως και μια «ανώτερη βαθμίδα» απαρτιζόμενη από επαγγελματικές ομάδες όπως δικηγόροι, γιατροί, λογιστές, οι οποίοι αποκομίζουν μεγάλα οφέλη από την αδήλωτη εργασία τους, ενώ είναι ταυτόχρονα αυτοί που αγοράζουν όσο κανείς άλλος αγαθά –π.χ. οικιακές υπηρεσίες καθαριότητας και συντήρησης– στη «μαύρη αγορά».