Skip to main content

Το 2018 οι πρώτες επιχειρήσεις στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη του προέδρου της ΑΖΚ ΑΕ Παντελή Αγγελίδη στη Voria.gr. Οι καθυστερήσεις, οι δυσκολίες και οι νέοι ορίζοντες που επιτέλους ανοίγονται.

Σε λίγους μήνες η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας θα αρχίσει να γίνεται ορατή και δια γυμνού οφθαλμού, αφού η εγκατάσταση των πρώτων εταιριών στο θύλακα των 65 στρεμμάτων της Ζώνης στη Θέρμη αναμένεται το 2018.

Αυτή τη διαβεβαίωση δίνει ο πρόεδρος της ΑΖΚ ΑΕ Παντελής Αγγελίδης, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στη Voria.gr. Ο ίδιος αποκαλύπτει τις διαχειριστικές δυσκολίες του εγχειρήματος, που οφείλονται τόσο στη γραφειοκρατία, όσο και στην ουσιαστική απουσία στήριξης και περιγράφει πώς η σημερινή διοίκηση προσπαθεί να προωθήσει την προσπάθεια βήμα βήμα.   



Πού βρίσκεται σήμερα το θέμα του πρώτου θύλακα της Ζώνης για τον οποίο σας έχουν παραχωρηθεί 65 στρέμματα στη Θέρμη;

Έχει επιλεγεί ο σύμβουλος για την εκπόνηση του Masterplan του Θύλακα και ο ανάδοχος για την χωροθέτηση και πολεοδόμηση της έκτασης των 65 στρεμμάτων στη Θέρμη. Επίσης, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα έχει ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση των κτηρίων εντός της παραχωρηθείσας έκτασης, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από εταιρείες να στεγαστούν εκεί.

Να υποθέσουμε ότι πρόκειται καινοτομικές επιχειρήσεις;

Σωστά. Πρόκειται για ελληνικές επιχειρήσεις, που θέλουν να αποκτήσουν άμεσα παρουσία στο θύλακα της Ζώνης, στη Θέρμη.  

Έχουμε κάποιο νέο για το ζήτημα των κινήτρων εγκατάστασης στη Ζώνη επιχειρήσεων και επιστημόνων;

Έχουμε υποβάλει προτάσεις εκ μέρους του οικοσυστήματος καινοτομίας της Θεσσαλονίκης για τη θεσμοθέτηση από την πολιτεία ειδικού καθεστώτος κινήτρων για την προσέλκυση καινοτομικών δραστηριοτήτων, αλλά και τη χορήγηση ειδικών προνομίων στις υπό εγκατάσταση επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα την εφαρμογή χαμηλού φορολογικού συντελεστή και ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους.

Ποια είναι η γενικότερη εικόνα της Θεσσαλονίκης ως πόλου καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας, εξαιτίας του οποίου επελέγη στο μακρινό 2004 ως χώρος κατάλληλος για τη δημιουργία της Ζώνης;

Η Ζώνη Καινοτομίας δραστηριοποιείται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία τυγχάνει σημαντικής γεωγραφικής θέσης και γεωπολιτικής σημασίας με μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως η υψηλή συγκέντρωση επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού, η εξωστρεφής επιχειρηματική κοινότητα και το δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας.  Τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά της κέντρα, το κλίμα και η έντονη ζωή της αλλά και το εξειδικευμένο και ανταγωνιστικό εργατικό δυναμικό της, την καταστούν ιδανική για επενδύσεις στην καινοτομία.

Γιατί κατά τη γνώμη σας το σχέδιο για Ζώνη Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη δεν έχει αποδώσει όλα αυτά τα χρόνια;

Δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστική στήριξη του εγχειρήματος, ούτε οργανωτικά, ούτε διαχειριστικά. Για παράδειγμα ακόμη και σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει το καθεστώς λειτουργίας της ΑΖΚ. Η εταιρία σύμφωνα με τον ιδρυτικό της Νόμο, όπως ισχύει, λειτουργεί με βάση τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Ενδιάμεσα όμως έχουν υπογραφεί τρία μνημόνια και οι αντίστοιχοι εφαρμοστικοί τους νόμοι, με αποτέλεσμα σήμερα να μην είναι σαφές τι ισχύει και οι αντικρουόμενες ερμηνείες να είναι διαλυτικές, δηλαδή να μην σου επιτρέπουν να λειτουργήσεις ουσιαστικά. Παράλληλα, δεν έγινε ποτέ ουσιαστική προσπάθεια να ενισχυθούν οι πόροι της ΑΖΚ – τόσο οι ανθρώπινοι, όσο και οι οικονομικοί. Έχουμε ήδη ανατρέψει αυτό, έχουμε υποβάλλει και άλλες προτάσεις και αναμένουμε απαντήσεις. Δεν πιστεύω ότι η ΑΖΚ απαιτείται να μεγαλώσει ιδιαίτερα σε προσωπικό. Θα πρέπει να διατηρήσει ένα ολιγομελές σχήμα, επιτελικού χαρακτήρα και να διευρύνει τις συνεργασίες της. Στον τομέα αυτό έχουμε δώσει μεγάλη προσοχή και έχουμε σημαντικές επιτυχίες.

Πότε θα έχουμε κάποια χειροπιαστά αποτελέσματα;

Με το νέο έτος εκτιμάμε ότι θα διαμορφωθεί ο Θύλακας ώστε να δημιουργήσουμε μια γεωγραφική αναφορά και να αποκτήσουμε χώρο για μας και τις επιχειρήσεις που θα φιλοξενήσουμε.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η διοίκηση της ΑΖΚ ΑΕ;

Επιγραμματικά θα έλεγα:
- το «κακό» όνομα της Ζώνης στο παρελθόν
- η καχυποψία και ο αρνητισμός της ελληνικής κοινωνίας και της Πολιτείας απέναντι στην επιχειρηματικότητα
- η πολυχρησιμοποίηση και η λανθασμένη χρήση του όρου καινοτομία
- η αδυναμία της Πολιτείας, του μετόχου δηλαδή της ΑΖΚ, να υιοθετήσει μια συγκεκριμένη στρατηγική για την εταιρεία

Είστε ικανοποιημένος από τη στήριξη των άλλων φορέων της πόλης στο εγχείρημα;

Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης και το οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο στηρίζει τόσο το εγχείρημα της Ζώνης, αλλά και την προώθηση της καμπάνιας μας ‘Thessaloniki, innovation friendly destination’. Μην ξεχνάμε ότι στο ΔΣ της ΑΖΚ εκπροσωπείται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Β. Ελλάδος και το ΕΚΕΤΑ.  

Πώς κρίνετε την πρωτοβουλία του Τεχνολογικού Πάρκου για τη δημιουργία ενός τεχνολογικού θύλακα εκατοντάδων στρεμμάτων;

Δεν έχω επαρκή ενημέρωση. Κάθε αναπτυξιακή επένδυση που δημιουργεί θέσεις εργασίας στην πόλη είναι καλοδεχούμενη και θα μας βρει συμπαραστάτες. Αυτό αποτελεί πάγια θέση του ΔΣ της ΑΖΚ. Όπως και ότι όποιος σχεδιάζει επενδύσεις που αφορούν το οικοσύστημα καινοτομίας είναι προς όφελός του να φροντίζει να μεγιστοποιεί το αποτέλεσμά τους, λαμβάνοντας υπ’ όψη και ιδανικά συμπεριλαμβάνοντας τις υπάρχουσες δομές και πρωτοβουλίες. Η δημόσια παρουσίαση κάθε τέτοιας επενδυτικής προσπάθειας ώστε να μπορέσει το οικοσύστημα να τοποθετηθεί σε δεδομένα είναι όχι μόνο ευπρόσδεκτη αλλά και επιβεβλημένη.

Ποια παραδείγματα στην Ευρώπη ταιριάζουν για τη Ζώνη καινοτομίας Θεσσαλονίκης και για ποιους λόγους;  

Οι περιπτώσεις των Περιοχών Καινοτομίας του Ρότερνταμ αλλά και της Βαρκελώνης προσιδιάζουν στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης λόγω της ύπαρξης μεταξύ τους κοινών χαρακτηριστικών ως πόλεις αλλά και ως οικοσυστήματα καινοτομίας. Τις μελετούμε προσεκτικά και διδασκόμαστε από αυτές.