Skip to main content

Το 2018 σε πλήρη εφαρμογή το νέο ασφαλιστικό

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή στην ολοκληρωμένη του μορφή το 2018, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος. Όσοι θεμελιώνουν και θα θεμελιώσουν τα δικαιώματά τους έως και το 201
Το νέο ασφαλιστικό σύστημα, «που θεμελιώνεται πάνω στη βασική -προνοιακή- σύνταξη και στην αρχή της ανταποδοτικότητας της σύνταξης με τις εισφορές και το χρόνο εργασίας θα τεθεί σε εφαρμογή στην ολοκληρωμένη του μορφή το 2018», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τύπος της Κυριακής.

Όσοι θεμελιώνουν και θα θεμελιώσουν τα δικαιώματά τους έως και το 2013 δεν θα θιγούν, ακόμη και αν συνταξιοδοτηθούν στη συνέχεια, υπογραμμίζει ο υπουργός.

Όπως διευκρινίζει, ωστόσο, ορισμένες διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου «θα εφαρμοστούν αμέσως, όπως π.χ. η απαγόρευση της εθελουσίας, η σταδιακή αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης, η ενιαία διαχειριστική αρχή των αποθεματικών όλων των ταμείων, δίχως να θιγεί η περιουσία ενός εκάστου». Όσον αφορά στην αύξηση του μέσου όρου συνταξιοδότησης, διευκρίνισε ότι  ως το 2015 θα αυξηθεί κατά δύο χρόνια, από τα 61,4 σήμερα στα 63,5.

Παράλληλα, επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι η περικοπή του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει τεθεί ως θέμα από την κυβέρνηση ούτε από τον επίτροπο Όλι Ρεν, σημειώνοντας ότι με συνεχείς του δηλώσεις προσπαθεί να σταματήσει τη συγκεκριμένη φήμη, που «αν γινόταν πραγματικότητα θα χτυπούσε τους εργασιακά ανασφαλείς, θα στέγνωνε την αγορά και θα τσάκιζε τα ασφαλιστικά ταμεία».

Ο υπουργός αναμένει, δε, ότι αύριο στις Βρυξέλλες θα υπάρξουν «σημαντικές αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο από πλευράς ΕΕ».

Εξάλλου, γνωστοποίησε ότι το Φεβρουάριο τα έσοδα του ΙΚΑ από εισφορές αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με το 2009, ενώ μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη κατά 6% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009.

Εξάλλου, αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, τονίζει: «Για όλους εμάς που είμαστε στην κυβέρνηση, η τύχη είναι κοινή. Ή θα πετύχουμε όλοι μαζί σώζοντας τη χώρα ή η Ελλάδα θα καταρρεύσει και εμείς θα εξαφανιστούμε».