Skip to main content

Το 2018 θα είναι έτος - σταθμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Συντονισμένες ενέργειες ΤΑΙΠΕΔ και διοίκησης ΟΛΑ Α.Ε., για την παραχώρηση του προβλήτα των containers, του ΣΕΜΠΟ και έκτασης κατάλληλης για logistics.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί πρώτης προτεραιότητας λιμένα προς αξιοποίηση, για το ΤΑΙΠΕΔ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ταμείου κ. Άρης Ξενόφος, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΟΛΑ Α.Ε., κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του θρακικού λιμένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η πρώτη θετική διαπίστωση των δύο πλευρών ήταν ότι συμφωνούν οι διαπιστώσεις και οι προτάσεις του business plan του ΟΛΑ με τα συμπεράσματα σχετικής μελέτης του ΤΑΙΠΕΔ οπότε άμεσα, εντός του Δεκεμβρίου μάλιστα, θα προχωρήσουν οι ενέργειες για την οριστικοποίηση των έργων και υπηρεσιών που θα περιληφθούν στο σχέδιο παραχώρησης.

Οι διαδικασίες πρόκειται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες καθώς το 2018 θα είναι το έτος – σταθμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που παρουσιάζει τεράστια δυναμική σε ό,τι αφορά τη διακίνηση εμπορευμάτων και την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών.

Η αξιοποίηση της ΟΛΑ Α.Ε. θα γίνει με την παραχώρηση για χρήση και εκμετάλλευση του ανατολικού τμήματος του λιμένα και συγκεκριμένα της προβλήτας των container ships, του ΣΕΜΠΟ αλλά και της μεγάλης χερσαίας έκτασης των 400 στρεμμάτων που βρίσκεται στο ανατολικότερο χερσαίο τμήμα του λιμανιού. Σημειώνεται ότι ο προβλήτας εξυπηρέτησης container ships έχει βύθισμα 12 μέτρα.

Σημειώνεται ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που συνδέεται με το δίκτυο του ΟΣΕ, έως σήμερα εξυπηρετεί συμβατικά φορτία επειδή στερείται μηχανημάτων για την φορτοεκφόρτωση και διαχείριση containers, ενώ ακόμη δεν διαθέτει Ελεύθερη Ζώνη.

Εν τούτοις, κατά την τελευταία διετία, πολλοί ιδιώτες έχουν εκδηλώσει επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΟΛΑ ενώ το αμερικανικό ενδιαφέρον για τον πλωτό σταθμό  LNG της Gastrade «έχει ανεβάσει τις μετοχές» του λιμανιού αλλά και γενικότερα της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής της ακριτικής πόλης.

Το Λιμάνι παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές για την ανάπτυξη της εμπορικής κίνησης – containers, χύδην φορτίου- τη διαχείριση εμπορευμάτων σε logistics center, ενώ δευτερευόντως κρίνεται κατάλληλο και για τη δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης όπως και μαρίνας.

Συνεπώς, οι εξελίξεις είναι επόμενο να βάζουν υψηλά την ΟΛΑ Α.Ε. στο πίνακα προτεραιοτήτων του ΤΑΙΠΕΔ και είναι βέβαιο ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις για την αξιοποίηση του λιμένα.