Skip to main content

Το 2019 τα πρώτα αυτοδιοικητικά ηλεκτροκίνητα οχήματα στη Θεσσαλονίκη

Ποιοι δήμοι μπορούν να καταθέσουν πρόταση για προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Οι προτεραιότητες της Περιφέρειας και του δήμου Θεσσαλονίκης.

Του χρόνου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα έχει τον πρώτο αυτοδιοικητικό στόλο ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Αυτό δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, στη σημερινή συνεδρίαση της μητροπολιτικής επιτροπής Θεσσαλονίκης.

Η πρόσκληση για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων και την τοποθέτηση σημείων φόρτισης για τα δημόσια υπηρεσιακά οχήματα προκηρύχτηκε την προηγούμενη Δευτέρα, τόνισε η κ. Πατουλίδου και μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2019, οι οχτώ δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης (Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Κορδελιού – Ευόσμου, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Πυλαίας – Χορτιάτη) και η Περιφέρεια θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους, τις οποίες θα διαμορφώσουν ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Ηλεκτροκίνητα μπορούν να είναι οχήματα μέχρι και απορριμματοφόρα ή ακόμη και μοτοσικλέτες της δημοτικής αστυνομίας. Με την κατάθεση των προτάσεων θα γίνει αξιολόγηση και θα εγκριθεί η χρηματοδότηση κάθε φορέα, που με τη σειρά τους θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαγωνισμούς.

Όπως τόνισαν τα στελέχη του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης βασικό σημείο είναι η ετοιμότητα κάθε δήμου για το χρόνο που θα προμηθευτεί τελικά τα νέα οχήματα. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι τα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα κυκλοφορήσουν εντός του 2019.

Ο προϋπολογισμός που διαθέτει η Περιφέρεια είναι 3 εκ. ευρώ, ενώ ήδη η αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει προετοιμαστεί για την προμήθεια 14 οχημάτων και 20 ταχυφορτιστών.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ως προτεραιότητα την αντικατάσταση με ηλεκτροκίνητα όλων των οχημάτων της δημοτικής αστυνομίας.

Η κ. Πατουλίδου αναφέρθηκε και στο βραβείο «Bravo Governance», που κέρδισε για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης η Περιφέρεια και τόνισε ότι «εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε πολλούς δημάρχους σταρ και είναι δύσκολο να τους βάλεις να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συνεννοηθείς για ένα πρόγραμμα τόσο σημαντικό όσο αυτό της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας θα τα δούμε από το 2019, όταν μία μία οι δράσεις και τα έργα θα υλοποιούνται».