Skip to main content

Το 2020 σε λειτουργία ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου

Συνάντηση είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πετκόβα.

Το 2020 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου που προβλέπεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2018, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πετκόβα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε και η πρώτη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη.

Και τα δύο έργα συμβάλλουν στην υλοποίηση της στρατηγικής για ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου, καθώς και για διαφοροποίηση των πηγών και οδών εφοδιασμού της περιοχής.

Για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, οι δύο υπουργοί ενημερώθηκαν αναφορικά με την εξέλιξη του έργου από τους διευθύνοντες συμβούλους της εταιρείας ICGB (η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του αγωγού), Τεοντόρα Γκεοργκίεβα και Κωνσταντίνο Καραγιαννάκο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο:

- η πρόοδος των εργασιών είναι ομαλή και εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων
- η φάση της κατασκευής θα ξεκινήσει στα μέσα του 2018 και η λειτουργία της θα ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές του 2020
- σε ώριμο στάδιο βρίσκεται η έκδοση όλων των αδειών που απαιτούνται για την έναρξη των εργασιών
- σε μεγάλο βαθμό έχουν καλυφθεί οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το σύνολο του έργου
- εκκρεμούν ρυθμιστικές λεπτομέρειες για τη λήψη οριστικής απόφασης εξαίρεσης από την πρόσβαση τρίτων.

Οι υπουργοί δεσμεύτηκαν να παρακολουθούν στενά την πρόοδο του έργου, λαμβάνοντας τακτικά σχετική ενημέρωση από την ομάδα διοίκησης της εταιρείας.
 
Εκτενής αναφορά έγινε, επίσης, στο έργο κατασκευής πλωτής μονάδας παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Σταθάκης ανέλυσε τα πλεονεκτήματα του έργου για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, η οποία πλέον αναδεικνύεται σε κεντρικό κόμβο των διηπειρωτικών αγωγών μεταφοράς αερίου. Η βουλγαρική πλευρά εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στο έργο, προωθώντας περαιτέρω τη συνεργασία των δύο κρατών στον τομέα της ενέργειας.
 
Η συνάντηση κρίθηκε και από τις δύο πλευρές ως ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της εποικοδομητικής και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας των δύο κρατών στον τομέα της ενέργειας. Συμφωνήθηκε να ακολουθήσει νέα συνάντηση στη Σόφια, στις 10-11 Ιουλίου.