Skip to main content

Το 25λεπτο τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Φιλιππίδη και η Agrotica του… 2022

Το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον πρόεδρο του ΕΣΘ, η αμηχανία των Γάλλων για τη ΔΕΘ του προσεχούς Σεπτεμβρίου και η διαπίστωση για την Agrotica

⦁   Σήμερα το καφεδάκι μας είναι της παρηγοριάς, ως συμπαράσταση στον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης –και της Κοζάνης και της Πάτρας βεβαίως, βεβαίως - που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Στη Θεσσαλονίκη ειδικά το αποτέλεσμα είναι καθαρό. Εμπόριο – εστίαση 0 – 3, επιεικώς. Γι’ αυτό, λοιπόν, διπλός ελληνικός σκέτος.  

⦁    Ήταν γύρω στις 6.25 το απόγευμα της Κυριακής όταν κτύπησε το τηλέφωνο στο σπίτι του Παντελή Φιλιππίδη. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής που ανακοινώθηκε ότι το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη και δύο ακόμη περιοχές δεν θα ανοίξει βρισκόταν σε υπερδιέγερση, μόλις είχε τελειώσει το γεύμα του (κοτόπουλο στο φούρνο, με ρύζι και κρεμμύδια, πράσινη σαλάτα, τυριά και τούρτα παγωτό για επιδόρπιο) και προσπαθούσε να ξεκουραστεί. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θέλησε να του εξηγήσει ο ίδιος τους λόγους της απόφασης, που εξαιρούσε από την επαναλειτουργία το λιανεμπόριο της Θεσσαλονίκης. Στα 25 περίπου λεπτά που διήρκησε η συνδιάλεξη ο Φιλιππίδης άκουσε τον Μητσοτάκη να του λέει πως ήταν πρόταση των λοιμωξιολόγων, τους οποίους από την αρχή της πανδημίας ακούει η κυβέρνηση. Όσο για τον πρωθυπουργό, άκουσε τον Φιλιππίδη να του επισημαίνει δύο ζητήματα: Πρώτον, ότι στα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού. Δεύτερον, ότι η μηδενική συμβολή του λιανεμπορίου στην αύξηση της επιδημιολογικής εικόνας στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύεται ότι η πανδημία φουντώνει με τα μαγαζιά κλειστά επί 70 περίπου ημέρες. Στο τέλος ο πρόεδρος του ΕΣΘ απέσπασε τη δέσμευση του πρωθυπουργού αφενός ότι η παρακολούθηση της κατάστασης θα είναι καθημερινή, ώστε η αγορά να ανοίξει αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες και αφετέρου ότι την επομένη (χθες Δευτέρα) στις 9 το πρωί ο Χρήστος Σταϊκούρας θα ανακοίνωνε πακέτο συμπληρωματικών μέτρων, όπερ και εγένετο.  

⦁    Εννοείται ότι μετά από αυτό το τηλεφώνημα η ξεκούραση του προέδρου πήγε περίπατο. Ήταν εκείνος που άρχισε τα ενημερωτικά τηλεφωνήματα στους συνεργάτες του στον σύλλογο.

⦁     Νωρίτερα την Κυριακή το πρωί ο Π. Φιλιππίδης είχε μιλήσει τον Σταύρο Καλαφάτη, ο οποίος αντιλαμβανόμενος τη μεγάλη ένταση στις τάξεις των εμπόρων της Θεσσαλονίκης τον έφερε σε επαφή με τον Άκη Σκέρτσο από το Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που οδήγησε τελικά στο πρωθυπουργικό τηλεφώνημα, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Όσο γίνεται δηλαδή…

⦁    Πολλά τα νέα γύρω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τις τελευταίες ημέρες. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να θυμόμαστε πως υπάρχει, καθώς η ακύρωση όλων των εκθεσιακών και συνεδριακών εκδηλώσεων από τον περσινό Μάρτιο, σε συνδυασμό με την πλήρη απουσία αξιοποίησης της ψηφιακότητας και των νέων τεχνολογιών έχουν οδηγήσει τη ΔΕΘ – Helexpo σε απραξία. Πάλι καλά δηλαδή που τα περίπτερά της αξιοποιούνται ως εμβολιαστικά κέντρα…

⦁    Νέα, όμως, υπάρχουν. Πρώτον, εγκρίθηκαν από το ΣτΕ οι όροι του Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Helexpo. Μακάρι να τρέξουν οι διαδικασίες γρήγορα, ώστε το 2026, με τη συμπλήρωση 100 ετών από την πρώτη «εμποροπανήγυρη», όπως είχε ονομάσει ο Νικόλαος Γερμανός την πρώτη Έκθεση Θεσσαλονίκης, οι νέες εγκαταστάσεις να έχουν ολοκληρωθεί και να λειτουργούν.

⦁    Δεύτερον, σχετικά με τη Διεθνή Έκθεση του προσεχούς Σεπτεμβρίου η εικόνα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, διότι όλα εξαρτώνται από την πανδημία, την πορεία των εμβολιασμών και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν τότε. Με δεδομένο ότι τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ είναι η Γαλλία, οι επικοινωνίες ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και το Παρίσι συνεχίζονται, αλλά ακόμη κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι ουσιαστικό. Αμηχανία. Η ελπίδα, πάντως, πεθαίνει τελευταία.

⦁    Με αυτά τα δεδομένα η ΔΕΘ – Helexpo καλά κάνει και βλέπει στο 2022. Εάν δεν μπορείς ούτε να λύσεις ένα πρόβλημα, ούτε να κόψεις τον… γόρδιο δεσμό, καλά θα κάνεις να τον… προσπεράσεις. Σε αυτή τη λογική εκδόθηκε ήδη η πρώτη ανακοίνωση για την Agrotica του 2022. Η μεγάλη αγροτική έκθεση, η μεγαλύτερη από τις κλαδικές της ΔΕΘ – Helexpo- θα πραγματοποιηθεί, όπως πάντα, τον Ιανουάριο του επόμενου έτους και συγκεκριμένα από 27 – 30 του μηνός. Θα πρόκειται για την 29η διοργάνωση.   

Και μια διαπίστωση με αφορμή την Agrotica και ό,τι εκφράζει, δηλαδή την αγροτική παραγωγή, την αγροδιατροφή και την αγροτική οικονομία. Όπως εκτιμούν πολλοί που έχουν την ικανότητα να προβλέπουν το μέλλον, ο αγροτικός τομέας θα βρεθεί τις επόμενες δεκαετίες στο επίκεντρο του παγκόσμιου οικονομικού και γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος. Περίπου όπως συμβαίνει τις τελευταίες δύο – τρεις δεκαετίες με την ενέργεια θα συμβεί στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα με την καλλιέργεια της γης και την παραγωγή τροφίμων. Ας το έχουν υπόψιν τους όσοι ασχολούνται είτε στρατηγικά είτε επιχειρηματικά, είτε παραγωγικά είτε υποστηρικτικά με την ελληνική γη.