Skip to main content

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων μαθητές και μαθήτριες από την Τουρκία και την Σερβία

Έξι μαθητές με τρεις δασκάλους-συνοδούς ήρθαν στη Θεσσαλονίκη από το Εσκί- Σεχίρ και οκτώ μαθητές με τέσσερις δασκάλους ταξίδεψαν από το Βελιγράδι.

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Erasmus, στα οποία ανελλιπώς συμμετέχει το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων, 14 μαθητές Δημοτικού Σχολείου έγιναν δεκτοί από τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών.
Έξι μαθητές με τρείς δασκάλους-συνοδούς ήρθαν στη Θεσσαλονίκη από το Εσκί- Σεχίρ και οκτώ μαθητές με τέσσερις δασκάλους ταξίδεψαν από το Βελιγράδι.

Μαζί τους δυο Ισπανίδες δασκάλες που παρακολούθησαν τη λειτουργία ενός ελληνικού Δημοτικού Σχολείου. Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης καλωσόρισε τους 14 μαθητές και τους 9 συνοδούς-εκπαιδευτικούς.

«Ο ελληνικός πολιτισμός πριν από 3.000 χρόνια ήταν τόσο συνδεδεμένος με την πόλη, σε σημείο που να αποκαλούν ιδιώτη (εξ ου και το idiot, ηλίθιος) και να απομακρύνουν από την πόλη όποιον δεν ασχολούνταν με την πόλη, την πολιτική και τον πολιτισμό. Η κοινή ρίζα της λέξης πόλη, πολίτης, πολιτισμός, οδηγούν στην πολιτική με την ευρύτερη έννοια. Η νοητή σύνδεση έτσι προκύπτει και την ακολουθούμε. Δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στον πολιτισμό και στην παιδεία και υλοποιούμε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εμάς. Ακολουθούμε το όραμα της Μελίνας Μερκούρη ‘‘να πάμε τον πολιτισμό στα σχολεία, να φέρουμε τα παιδιά στον πολιτισμό’’. Με αυτό ως γνώμονα, χρηματοδοτούμε την παρουσία 11.000 μαθητών σε παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου βόρειας Ελλάδας και συναυλίες της Κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Όσο για την παρουσία των Σέρβων φίλων, να γνωρίζετε πως ήμουν στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια του πολέμου, ως πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοσερβικής Φιλίας. Ξέρετε πολύ καλά πως για ιστορικούς λόγους, θεωρούμε τον σερβικό λαό ως αδελφικό», τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Ένα σχολείο, έξι προγράμματα

Οι 14 μαθήτριες και μαθητές, τρίτης ως έκτης Δημοτικού, παρακολούθησαν τα μαθήματα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκων. Μια εκπαιδευτική μονάδα, ιδιαίτερα δραστήρια: «Τα παιδιά ήρθαν από την Τουρκία και την Σερβία στις 19 Σεπτέμβρη, παρακολούθησαν τα θεματικά μαθήματα μαζί με τους δικούς μας μαθητές και έφυγαν στις 25 του μήνα», είπε η δασκάλα Σοφία Αηδονά. «Το σχολείο μας συμμετέχει σε έξι εκπαιδευτικά προγράμματα Erasmus, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. Μάλιστα, στο τέλος Νοεμβρίου μαθητές από το δικό μας σχολείο θα ταξιδέψουν στο Ζάγκρεμπ συμμετέχοντας σε αντίστοιχο πρόγραμμα».
Στην εκδήλωση υποδοχής, ήταν παρούσα η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και δημοτική σύμβουλος, Αλεξάνδρα Τερζίδου και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης.