Skip to main content

Το 4ο παγκόσμιο συνέδριο Διεπιφανειών διοργανώνει το ΑΠΘ

Το ΑΠΘ διοργανώνει το 4ο παγκόσμιο Συνέδριο Διεπιφανειών, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης, το τμήμα Χημείας του ΑΠΘ διοργανώνει το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο για Διεπιφάνειες Φυσαλίδων και Σταγόνων σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 23 μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου 2009 στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Όπως αναφέρεται, θέμα του συνεδρίου είναι η βασική και εφαρμοσμένη έρευνα σε θέματα φυσικοχημικών και ρεολογικών ιδιοτήτων διεπιφανειών μεταξύ αερίων, υγρών, και στερεών που αφορά σε πλήθος εφαρμογών όπως τρόφιμα, φάρμακα, απορρυπαντικά, καλλυντικά, διεργασίες καθαρισμού αποβλήτων, διαστημικές εφαρμογές διαχωρισμών και επεξεργασίας υγρών.

Συγκεκριμένα η επιστημονική περιοχή που καλύπτεται από το συνέδριο εξετάζει τις ιδιότητες διεπιφανειών και την αλληλεπίδραση φάσεων, όπως το εάν ένα γαλάκτωμα μένει σταθερό στο χρόνο ή χαλάει γρήγορα, αν ένας αφρός είναι σταθερός και συνεκτικός ώστε να μπορεί να «λειτουργήσει» ως τρόφιμο όταν τρώγεται π.χ. παγωτό, μαγιονέζα, αν μια φαρμακευτική ουσία μπορεί να διασπαρθεί μέσα σε μικρά σταγονίδια ώστε να αποτελέσει φάρμακο εντοπισμένης χρήσης, αν μια ουσία μειώνει σημαντικά την επιφανειακή τάση του υγρού ώστε αυτό να μπορεί να σπάσει σε πολύ μικρά σταγονίδια και να διαποτίσει με επιτυχία υφάσματα και άλλες επιφάνειες και να επιτελέσει απορρυπαντική δράση, αν κάποιες φυσαλίδες μπορούν να διασπαρθούν και να χρησιμοποιηθούν για απομάκρυνση αιωρουμένων ρύπων μέσα σε υγρά απόβλητα, αν υπάρχει επαρκής τριχοειδής δύναμη που να μπορεί να μεταφέρει υγρά μέσα από μικρούς σωλήνες σε εφαρμογές θέρμανσης-ψύξης σε διαστημικά και άλλα οχήματα κ.α.

Φ.Λ.