Skip to main content

Η Voria.gr μέσα στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης(φωτο+vid)

Το τελευταίο διήμερο ανέκαμψαν κάπως οι πωλήσεις στην Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης. Αναγκαία η ριζική ανακαίνιση της λαχαναγοράς.

Στο ζενίθ της έφτασε σήμερα η κίνηση στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης τονώνοντας τις μειωμένες πωλήσεις των προηγούμενων ημερών και μηνών, καθώς αύριο Παρασκευή, προπαραμονή των Χριστουγέννων, λαχαναγορά και κρεαταγορά θα λειτουργήσουν για λιγότερες ώρες και θα μείνουν στη συνέχεια κλειστές για τις αργίες μέχρι την Τρίτη.

Ωστόσο οι αυξημένες πωλησεις των δύο τελευταίων ημερών δεν μπορούν να καλύψουν τις απώλειες όλου του προηγούμενου διαστήματος. Όπως δήλωσαν στη Voria.gr τόσο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων της ΚΑΘ κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης, όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων Κρέατος κ. Γιάννης Τσέρνος, στα χρόνια της κρίσης οι τζίροι μειώθηκαν από 50% έως 70%, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης.

"Δεν έχει μειωθεί το πελατολόγιό μας, έχουν όμως μειωθεί οι αγορές των εμπόρων λιανικής από 50% ως και 70% εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης. Οι επιχειρήσεις της λαχαναγοράς έχουν αναγκαστεί και μειώσεις να κάνουν στο προσωπικό αλλά και να μειώσουν άλλες λειτουργικές δαπάνες, όπως τον αριθμό των οχημάτων που χρησιμοποιούν. Επιπλέον μας πλήττει το παρεμπόριο που έχει πάρει έκταση", είπε ο κ. Χαραλαμπίδης.

Οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις κρέατος είχαν το 2016 μείωση του τζίρου της τάξης του 15%, ενώ συνολικά σε αυτά τα δύσκολα χρόνια η μείωση άγγιξε το 50%, είπε ο κ. Τσέρνος, προσθέτοντας ότι φέτος οι πωλήσεις τονώθηκαν από τις εξαγωγές ελληνικών αμνοεριφίων σε Ιταλία και Ισπανία.

"Οι καταναλωτές έχουν στραφεί στα φθηνότερα είδη κρέατος, στο κοτόπουλο και στο χοιρινό. Υπάρχει επάρκεια αγαθών όλο το χρόνο και φυσικά για την περίοδο των γιορτών, ενώ οι τιμές είναι κάπως χαμηλότερες, κατά 3% με 5%".

Ειδικά για την λαχαναγορά, που κτίστηκε το 1974, ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε ότι χρειάζεται μία ριζική ανακαίνιση αλλά και επέκταση των εγκατάστασεών της, ενώ πρόσθεσε ότι αίτημα του κλάδου είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες καθώς παλαιότερα οι επιχειρήσεις αυτών των νησιών εφοδιάζονταν από τη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της ΚΑΘ Α.Ε. κ. Δημήτρης Χαμπίδης, που πρόσφατα παρουσίασε τους στόχους της διοίκησης, τόνισε ότι η Αγορά έχει επάρκεια ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων και σε τιμές που ανταποκρίνονται στις δυνατότητες όλων των καταναλωτών.

Η ΚΑΘ για σήμερα και εν όψει των Χριστουγέννων είχε οργανώσει μία εορταστική εκδήλωση για τους καταναλωτές, ώστε να ψωνίσουν σε τιμές χονδρικής, η οποία ματαιώθηκε, προκειμένου να μην πληγούν οι πωλήσεις λιανικής.

Προς το καλοκαίρι αναμένεται να διοργανωθεί εκδήλωση, στην οποία θα προσκληθούν όχι μόνο οι έμποροι αλλά και παραγωγοί από τις περιοχές που εφοδιάζουν την Αγορά της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την προβολή της ιστορίας των παραγωγικών αυτών θυλάκων.