Skip to main content

Το 60% των Ευρωπαίων θεωρεί ακριβές τις τιμές της κατοικίας

Πολλοί Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος στις τιμές των κατοικιών και αναβάλουν τη λήψη στεγαστικού δανείου.

Aύξηση τιμών προβλέπεται στην ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας κατά τη διάρκεια των προσεχών 12 μηνών, σύμφωνα τουλάχιστον με την άποψη του 56% των πολιτών. Αυτό αναφέρει πρόσφατη έρευνα της ING, η οποία επιχειρεί να καταγράψει τις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών και δη των επίδοξων αγοραστών.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι υψηλές τιμές των ακινήτων έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς το 33% των ερωτηθέντων επισημαίνει ότι καθυστερούν σημαντικές αποφάσεις ζωής, ακριβώς λόγω των υψηλών τιμών που επικρατούν, δεδομένου ότι ξεπερνούν την αγοραστική τους δύναμη. Πάντως, μεταξύ των επιμέρους 15 χωρών που συμμετείχαν στη μελέτη, επικρατούν εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις.

Για παράδειγμα, στη Μεγ. Βρετανία, οι προσδοκίες για υψηλότερες τιμές το προσεχές 12μηνο υποχώρησαν κατά 13%, σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του προηγούμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 46% των πολιτών στη Μεγ. Βρετανία, πλέον, πιστεύει ότι οι τιμές θα αυξηθούν τον επόμενο χρόνο, που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφεται από την πρώτη έρευνα που έγινε το 2012. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα χαμηλότερα επιτόκια επίσης είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την πορεία των τιμών των κατοικιών. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου σε ποσοστό 28% ανέφεραν ότι η πτώση των επιτοκίων οδήγησε σε αύξηση των τιμών, ενώ στη Μεγ. Βρετανία το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 26%.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το ότι σχεδόν το 60% των ανθρώπων ανέφερε ότι οι κατοικίες στον τόπο κατοικίας τους είναι ακριβές, με αποτέλεσμα το 33% να δηλώνει ότι αναστέλλει τα μελλοντικά του σχέδια. Αντίστοιχα, το 24% ανέφερε ότι δυσκολεύεται να πληρώσει τη δόση του στεγαστικού δανείου, με το σχετικό ποσοστό να αυξάνεται σε 41% στην Πολωνία και σε 40% στη Ρουμανία.