Skip to main content

Το αδιαχώρητο στο Καπάνι - Τελευταία ψώνια για το σαρακοστιανό τραπέζι

Οι πωλητές αναφέρουν ότι κόσμος ξεκίνησε να έρχεται από πολύ νωρίς το πρωί στην αγορά ενώ οι ίδιοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από την κίνηση

Το αδιαχώρητο γίνεται σήμερα στο Καπάνι, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς οι πολίτες έσπευσαν στην πολύβουη αγορά για να κάνουν τα τελευταία τους ψώνια για τα Κούλουμα.

Οι πωλητές αναφέρουν ότι κόσμος ξεκίνησε να έρχεται από πολύ νωρίς το πρωί ενώ δηλώνουν ικανοποιημένοι από την κίνηση.

Τα κλασικά σαρακοστιανά εδέσματα είναι αυτά που είχαν την τιμητική τους, καθώς οι πάγκοι με τα καλαμαράκια, τα χταπόδια, τους μόσχους, τα όστρακα και τις γαρίδες άδειασαν πρώτοι.

Αναφορικά με τις τιμές, οι καταναλωτές υποστηρίζουν ότι είναι οι αναμενόμενες ενώ και οι πωλητές τονίζουν ότι κρατούν τις τιμές στα ίδια επίπεδα με πέρσι και προσπαθούν μάλιστα να κάνουν και καλύτερες προσφορές.

Στην παραπάνω διαπίστωση συνηγορούν και οι εκτιμήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με τις οποίες το κύριο γνώρισμα της σύγκρισης των τιμών στα θαλασσινά, μεταξύ των ετών 2018 και 2017, συνιστά η σταθερότητα των τιμών σε αρκετά εξ’ αυτών, με τις μοναδικές διαφοροποιήσεις να προέρχονται από τα κατεψυγμένα καλαμάρια (-20,6%) αλλά και το φρέσκο χταπόδι (+11,3%).

Η τελευταία ανοδική μεταβολή αποδίδεται, σχεδόν αποκλειστικά, στην ελλιπή προσφορά του συγκεκριμένου προϊόντος, εξαιτίας του νωρίτερου φετινού εορτασμού της Καθαράς Δευτέρας και των συνεπαγόμενων δυσμενέστερων καιρικών συνθηκών.

Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, καταγράφονται όπως και πέρυσι μεικτές τάσεις, με συνέπεια το εύρος τιμών μεταξύ 2018 και 2017 να βαίνει ελαφρώς αυξανόμενο κατά 0,8%. Συμπεραίνεται, λοιπόν, πως το συνολικό κόστος του φετινού σαρακοστιανού τραπεζιού, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται θαλασσινά/οστρακοειδή και κάποια συνοδευτικά προϊόντα, διατηρείται αμετάβλητο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς η προκύπτουσα μεταβολή θεωρείται αμελητέα.