Skip to main content

Ο στόχος του 2019 στη ΔΕΘ, ο έλεγχος στους Ινδούς εκθέτες και ο συγκινητικός Μυτιληναίος

Ο άστατος καιρός του πρώτου τριημέρου φρενάρει τη ΔΕΘ που θέλει επίδοση καλύτερη από το 2019, ενώ οι Ινδοί εκθέτες ελέγχονται για τα προϊόντα τους

Καλημέρα σας!

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται κι ας καταλαμβάνει σχετικά μικρό χώρο στο ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Εκείνο που δεν καταλαβαίνουμε είναι τι ακριβώς γίνεται. Φαίνεται πως οι Ουκρανοί, εξοπλισμένοι με σύγχρονα δυτικά οπλικά συστήματα, ανακαταλαμβάνουν εδάφη σε κάποιες περιοχές και ηθικό τους αναπτερώνεται, σε αντίθεση με τους Ρώσους οι οποίοι ούτε στο πεδίο της μάχης, ούτε στην Μόσχα, την Κόκκινη Πλατεία και το Κρεμλίνο αισθάνονται και πολύ καλά. Όλα αυτά τείνουμε να τα πιστέψουμε διότι τα μεταδίδουν αξιόπιστα διεθνή πρακτορεία, που διαθέτουν ανταποκριτές τόσο κοντά στα πεδία των μαχών, όσο και στα κέντρα λήψης πληροφοριών και αποφάσεων. Παρ’ όλα αυτά καλό είναι να θυμόμαστε ότι το πρώτο θύμα κάθε πολέμου είναι η αλήθεια. Εν προκειμένω όχι μόνο για τις επιτυχές των Ουκρανών, αλλά και για τους τρόπους που επιτεύχθηκαν, αλλά και τα οπλικά συστήματα με τα οποία πολεμούν. Το μόνο βέβαιον είναι ότι το ουκρανικό δράμα τραβάει σε μάκρος και δεν πρόκειται να τελειώσει καθόλου εύκολα. Υπομονή…

Ο στόχος του 2019 στη ΔΕΘ

Δεν βοήθησε το πρώτο τριήμερο τη ΔΕΘ – Helexpo να πιάσει για την εν εξελίξει 86η Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης τα νούμερα επισκεπτών του 2019. Ο καιρός ήταν άστατος, κάτι που πάντα επηρεάζει ειδικά την προσέλευση όσων ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις συναυλίες που πραγματοποιούνται κάθε βράδυ στην πύλη που βρίσκεται στην πλευρά της ΧΑΝΘ. Από την άλλη υπάρχουν και κάποιοι ανάμεσα μας –ίσως λίγοι, αλλά υπάρχουν- που αποφεύγουν τους συνωστισμούς λόγω κορωνοϊού. Δεν μπορεί να τους παρεξηγήσει κανείς. Από την άλλη ήταν και η πολύ έντονη αστυνόμευση στο πρώτο Σαββατοκύριακο, που απέτρεψε πολλούς. Το στοίχημα παίζεται από εδώ και πέρα, με την κορύφωση του επόμενου Σαββατοκύριακου, αλλά και τα βαριά συναυλιακά ονόματα των επομένων ημερών -χθες ήταν ο Μαζωνάκης, αύριο ο Νταλάρας, την Κυριακή ο Καρράς.

Έλεγχος στους Ινδούς της ΔΕΘ

Ένα πρωτόγνωρο γεγονός –με την έννοια ότι δεν έχει ξαναγίνει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες- αναστάτωσε κάπως τη διοργάνωση της φετινής 86ης ΔΕΘ, τουλάχιστον το περίπτερο 5, όπου στεγάζονται οι Ινδοί έμποροι που πουλάνε φουλάρια, πασμίνες, τσάντες, κοσμήματα και διάφορα αξεσουάρ από τη χώρα τους. Ή τουλάχιστον που θυμίζουν τη χώρα τους, με σήμα το… ελεφαντάκι. Την Δευτέρα κατά τις 7 το απόγευμα στο χώρο έφτασε κλιμάκιο από την ελεγκτική υπηρεσία που είναι αρμόδια να πιστοποιεί τόσο την αυθεντικότητα των προϊόντων που πωλούνται, όσο και τη νομιμότητα των διαδικασιών διακίνησης και εμπορίας. Ως αποτέλεσμα οι Ινδοί εκθέτες, οι οποίοι έρχονται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη υπό την σκέπη του Οργανισμού προώθησης Εμπορίων της Ινδίας (India Trade Promotion Organization), να διαμαρτυρηθούν στη διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo και ως ένδειξη δυσαρέσκειας να κλείσουν από τις 7.30 και μέχρι πέρατος του ωραρίου τα 30 περίπου stand που καλύπτουν με την παρουσία τους. Η διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo εξήγησε στους Ινδούς εμπόρους ότι στην Ελλάδα οι δημόσιες αρχές έχουν το δικαίωμα να κάνουν ελέγχους νομιμότητας και εν συνεχεία να αποφασίζουν στη βάση των αποτελεσμάτων. Και ότι αν δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Πάντως χθες, οι Ινδοί έμποροι βρίσκονταν και πάλι στις θέσεις τους με ανοιχτά stand, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.

Συγκινητικός Μυτιληναίος

Στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, για τα 40 χρόνια της εταιρείας παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών «Καράογλου ΑΕ», που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και είναι συμφερόντων της οικογένειας στην οποία ανήκει η Voria.gr, ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο ήταν η παρέμβαση μέσω βίντεο του Ευάγγελου Μυτιληναίου. Ο γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος υπήρξε φίλος του ιδρυτή της εταιρείας Βαγγέλη Καράογλου και παραμένει μέχρι σήμερα πελάτης της, ήταν συγκινητικός. Μιλώντας φορτισμένος on camera θυμήθηκε τη γνωριμία με τον αείμνηστο Β. Καράογλου και την κοινή τους πορεία, ανέφερε πως αυτή η αγάπη και εκτίμηση έχει μεταφερθεί τώρα στη δεύτερη γενιά της οικογένειας που έχει αναλάβει τα ηνία της εταιρείας, τον Ορέστη Αράπογλου και την Αγγελική Καράογλου, και εξήγησε τους λόγους που ο όμιλος Μυτιληναίου εξακολουθεί να εμπιστεύεται όλα αυτά τα χρόνια την «Καράογλου ΑΕ» και τους ανθρώπους της. Ήταν απλός, ανεπιτήδευτος, γενναιόδωρος και σε κάποια σημεία δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνηση του. Ασφαλώς η αναγνώριση της επαγγελματικής επάρκειας και αξιοπιστίας μιας εταιρείας, με το ευαίσθητο αντικείμενο της «Καράογλου», από την πλευρά ενός εκ των μεγαλύτερων επιχειρηματιών της χώρας –και μάλιστα αυτοπροσώπως- συνιστά από μόνο του παράσημο. Το οποίο επάξια μπαίνει δίπλα σε όλα τα άλλα που υπογράφουν οι δεκάδες επιχειρήσεις που εμπιστεύονται από την αρχή, από το 1982, ή γνώρισαν στην πορεία την «Καράογλου».

21 χρόνια πριν

Σαν σήμερα, πριν από 21 χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Καζαντζίδης. Ήταν 14 Σεπτεμβρίου του 2001. Τρεις ημέρες μετά το κτύπημα του Οσάμα Μπιν Λάντεν στους Δίδυμου Πύργους της Νέας Υόρκης και στο κτήριο του Πεντάγωνου στην Ουάσιγκτον. Τρεις μέρες μετά την ημέρα που η ιστορία του κόσμου άλλαξε κεφάλαιο ή μάλλον βιβλίο. Και μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι ο θάνατος του Καζαντζίδη ήταν το μοναδικό εμβόλιμο θέμα στα μονοθεματικά τηλεοπτικά προγράμματα –όχι μόνο δελτία ειδήσεων- εκείνων των ημερών. Η αλήθεια είναι ότι η συγκυρία δεν επέτρεψε να αποτυπωθεί με πληρότητα ο θρήνος των Ελλήνων για το χαμό του μεγάλου –για πολλούς του μεγαλύτερου- Έλληνα τραγουδιστή της μεταπολεμικής περιόδου, αλλά αυτό το θέμα μικρή σημασία έχει. Άλλωστε οι καλλιτέχνες, ιδιαίτερα οι τραγουδιστές πεθαίνουν βιολογικά, αλλά μέσω των ηχογραφήσεων δηλώνουν καθημερινό παρόν στη ζωή μας.