Skip to main content

Το άγνωστο παρασκήνιο μιας μεσοβέζικης λύσης για την Α' κατοικία

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πολιτική παρέμβαση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, που έφερε τη συμβιβαστική λύση.

Η όλη ιστορία παραπέμπει σε παλιότερες εποχές, βαθέως μνημονίου. Περί τίνος πρόκειται: Οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν (σε πολύ υψηλούς τόνους) εξηγήσεις από το υπουργείο Οικονομικών για το αίτημα παράτασης της προστασίας πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Αυτό έγινε προ εικοσαημέρου, περίπου. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε το Μαξίμου. Τόσο για τον τρόπο όσο και για το περιεχόμενο των εξηγήσεων που ζητήθηκαν. Κι αυτό γιατί ήταν ο πρωθυπουργός που επέμενε για την παράταση.

Οι πληροφορίες λοιπόν κάνουν λόγο για πολιτική παρέμβαση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, που έφερε τη συμβιβαστική λύση. Ποια είναι αυτή; Τρίμηνη παράταση της προστασίας. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα ζητούσε ετήσια, οι θεσμοί δεν έδιναν ούτε μέρα, οπότε η ΕΕ βρήκε πάλι τη μέση λύση.

Κι ενώ προσωρινά έστω αυτό το θέμα διευθετήθηκε, ένα άλλο είναι στον αέρα. Ο λόγος αφορά στην τουριστική σεζόν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεγάλη απόφαση για την έλευση των τουριστών χωρίς τεστ λήφθηκε, αφού προηγήθηκε ένα "πείραμα".

Για την ακρίβεια, επρόκειτο για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποίησαν τα συναρμόδια υπουργεία, για να διαπιστώσουν αν είναι ασφαλές να υποδεχθεί η Ελλάδα, φέτος, ξένους τουρίστες με πιο χαλαρά μέτρα. Τι έκανε; Επέτρεψε την κατ' αρχήν έλευση 10.000 ξένων τουριστών στη χώρα μας. Σ' αυτούς λοιπόν εφαρμόστηκαν τα μέτρα προστασίας που μετά ανακοινώθηκαν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απέδωσαν κι έτσι δόθηκε η εντολή η ροή να αυξηθεί. Αλλιώς, όλα θα πάγωναν.

Πάντως, οι πληροφορίες από την Κρήτη, την Κω κι άλλους δημοφιλείς προορισμούς που φτάνουν στην Αθήνα επιμένουν ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία θα παραμείνουν φέτος κλειστά.