Skip to main content

Νέες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για ένστολους και όχι μόνο

Ήρθε η βραχυχρόνια μίσθωση για εναλλακτικούς χώρους, αλλά και για πισίνες - Πλατφόρμα ενοικιάσεων για ένστολους η απάντηση στο Airbnb

H βραχυχρόνια μίσθωση, μέσω της τάσης που δημιούργησε εδώ και περίπου μία δεκαετία η Airbnb, έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την αγορά ακινήτων, που βρισκόταν σε καθίζηση, αλλά και των τιμών ενοικίασης.  

Το φαινόμενο Airbnb εμφανίστηκε στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης. Γρήγορα έγινε μόδα η οποία εξελίχθηκε σε φρενίτιδα, φέρνοντας τα πάνω κάτω στην αγορά των ακινήτων. Γειτονιές αναβαθμίστηκαν, χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιών ενίσχυσαν το εισόδημά τους, οι αγοραπωλησίες ακινήτων αυξήθηκαν, ενώ οι τιμές των ενοικίων εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 2016 τα δηλωμένα ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση υπολογίζονταν σε μερικές δεκάδες, ενώ πλέον αγγίζουν τα 2.500.

Την ίδια ώρα επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες στην πυρίκαυστη ζώνη της πόλης προκειμένου να αγοράσουν βιοτεχνικούς χώρους και να τους μετατρέψουν σε Airbnb. Ωστόσο δεν λείπουν και περιπτώσεις επενδυτών που βλέπουν πως η φρενίτιδα αυτή οδηγεί σε κορεσμό, με αποτέλεσμα να προσανατολίζονται, αφού απέκτησαν ακίνητα σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, στην κατασκευή ξενοδοχείων.

Χαρακτηριστική περίπτωση επενδυτή που αφού αγόρασε έναν αρκετά προβεβλημένο χώρο, σε κεντρική αρτηρία της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να αλλάξει τον αρχικό του σχεδιασμό και αντί για χώρους Airbnb να τον μετατρέψει σε πολυτελές ξενοδοχείο.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο μεγάλος ανταγωνισμός και η αυξημένη προσφορά ακινήτων στις πλατφόρμες Airbnb, Booking, και HomeAway είχαν ως αποτέλεσμα ο μέσος όρος των εσόδων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις να σημειώσει το 2018 βουτιά κατά 28% και η μέση τιμή διανυκτέρευσης των ακινήτων μείωση κατά 17%.

Ως απόρροια της γρήγορης εξάπλωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και των όποιων αρνητικών παρελκόμενων έχει φέρει (περιορισμό ακινήτων, αύξηση τιμών) ήταν να ξεπηδήσουν το τελευταίο διάστημα νεωτεριστικές πλατφόρμες, ως απάντηση στην Airbnb, προσφέροντας μία σειρά εναλλακτικών ενοικιάσεων για εσωτερικούς αλλά και ανοιχτούς χώρους.

Το «Airbnb» των… ένστολων

Λύση στο πρόβλημα της ανεύρεσης κατοικίας, που έχει προκύψει λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης επιχειρεί να δώσει μια μη κερδοσκοπική ιστοσελίδα που δημουργήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο. Ο λόγος για το MilitaryHouses.gr, ένα πρωτοποριακό σάιτ αγγελιών ακινήτων, το οποίο αρχικά απευθυνόταν σε ένστολους ενώ πρόσφατα έκανε άνοιγμα σε εκπαιδευτικούς αλλά και φοιτητές.

Το σάιτ ξεκίνησε απευθυνόμενο στους ένστολους που μετακινούνται συχνά και δυσκολεύονται συχνά να βρουν κατοικία για μίσθωση. Μάλιστα οι περιοχές που αρχικά μπήκαν στο… μικροσκόπιο του MilitaryHouses.gr ήταν ο Έβρος, η Φλώρινα, η Σάμος, όπου σύμφωνα με τους δημιουργούς της ιστοσελίδας, ούτως ή άλλως υπήρχε πρόβλημα εύρεσης κατοικίας, αλλά επιδεινώθηκε με το Airbnb.

Για τη συμμετοχή στο «Airbnb» των ενστόλων -και όχι μόνο- χρειάζεται απλά μια εγγραφή, με το όνομα και κάποια συμπληρωματικά στοιχεία.

Εν συνεχεία ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να δει τα ακίνητα που είναι προς ενοικίαση καθώς και να αναρτήσει τη δική του αγγελία.

Το «Airbnb» των εναλλακτικών χώρων

Βίλες, διαμερίσματα, πισίνες, ταράτσες, γκαράζ, αποθήκες, χωράφια, οικόπεδα, κήποι, σκάφη αναψυχής, μέχρι και… μισογκρεμισμένες κατοικίες μπορεί να νοικιάσει ο ενδιαφερόμενος μέσω του Spaceprk. Τι μπορεί να κάνει ο μισθωτής στους χώρους αυτούς; Παιδικό πάρτι, συνέδριο, ή όποιο event επιθυμεί, γυρίσματα για σίριαλ, video clips, διαφημίσεις, φωτογραφήσεις κ.ά.

Η spaceprk.com είναι μία νεοφυής πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ανοιχτών και στεγασμένων χώρων για εκδηλώσεις αλλά και γυρίσματα που δημιουργήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και μέχρι σήμερα έχει βρει τεράστια ανταπόκριση.

Πλέον διαθέτει χώρους σε Αθήνα, Πελοπόνησσο, και σε νησιά (μεταξύ άλλων σε: Μύκονο, Κέρκυρα, Άνδρο, Ύδρα) αλλά και στην Ινδία, τη Λατινική Αμερική (Εκουαδόρ, Χιλή) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (Πενσυλβάνια, Νιου Τζέρσεϊ).

Το «Αirbnb» για πισίνες

Μια νέα πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης... πισινών έκανε την εμφάνισή της τον τελευταίο χρόνο και η εξάπλωσή της είναι ραγδαία. Πρόκειται για τη Swimply, η οποία, επί του παρόντος έχει παρουσία μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σύντομα σύμφωνα με τους δημιουργούς της αναμένεται να κάνει άνοιγμα στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, σκοπό έχει να προσφέρει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να ενοικιάζουν για ορισμένο χρονικό διάστημα πισίνες ιδιωτών, σε προσιτές τιμές.

Στόχος της πλατφόρμας είναι να προσφέρει μικρές αποδράσεις στους καταναλωτές, με την ευκολία που θα επισκέπτονταν μια… καφετέρια.