Skip to main content

Το ΑΚΕΛ εργάζεται ως ντίλερ του τουρκικού αγωγού μέσω Κύπρου

Ο τέως πρόεδρος της Κύπρου Δημ, Χριστόφιας δηλώνει ότι είναι υπέρ της μεταφοράς, μετά τη λύση του Κυπριακού, φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας

Δεν θα περίμενε κάποιος να είναι αντίθετος με την σκέψη της ExonnMobil, να κατασκευάσει τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Κύπρο, καθιστώντας την ενεργειακό κόμβο, με ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη.

Και όμως, ο τέως πρόεδρος της Κύπρου, και τέως γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, αποκαλύπτει τι είπε πρόσφατα στον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη για το θέμα των υδρογονανθράκων και δηλώνει ότι είναι υπέρ της μεταφοράς, μετά τη λύση του Κυπριακού, φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Πίστευα, ότι αυτή η τοποθέτηση του ΑΚΕΛ, που ήταν πάγια θέση του, ταυτισμένη απολύτως με την πολιτική της Άγκυρας, θα είχε εγκαταλειφθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις, από την γεώτρηση της ExxonMobil και τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα. Φαίνεται όμως, ότι το ΑΚΕΛ παραμένει πιστό στην εξυπηρέτηση των σχεδίων της Άγκυρας.

Σε συνέντευξη στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις", ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε επίσης ότι συμφωνεί με την Τουρκία για την σταδιακή κατάργηση των εγγυήσεων και την αποστρατικοποίηση της Κύπρου, και όχι την άμεση όπως είναι η θέση της ελλαδικής και κυπριακής κυβέρνησης.

Η θέση που διατύπωσε ο Δ. Χριστόφιας, δεν είναι προσωπική, αλλά εξέφρασε την γραμμή του ΑΚΕΛ, του κόμματος της Αριστεράς στην Κύπρο. Τον Απρίλιο του 2018, ο γ.γ. του κόμματος, Άντρος Κυπριανού στην ενημέρωση -μετά γεύματος- των 35 πρέσβεων και διπλωματών που είναι διαπιστευμένοι στη Λευκωσία κατέθεσε την ετοιμότητα του κόμματός του να συζητήσει την προοπτική κατασκευής αγωγού μέσω Τουρκίας.

Είπε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Τουρκία επιδιώκει ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν το μερίδιό τους από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. [...] Ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι με τη λύση του Κυπριακού να στηρίξουμε έναρξη των συζητήσεων με την Τουρκία για την κατασκευή αγωγού, τόσο για δική της χρήση όσο και για διοχέτευση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ο καθοριστικός παράγοντας για τη λήψη απόφασης θα είναι τα οικονομικά δεδομένα της πρότασης», ανέφερε.

Αν πάμε λίγο πιο πίσω χρονικά, παρατηρούμε ότι το ΑΚΕΛ και σε άλλη περίπτωση ταυτίστηκε με την τουρκική πολιτική, όταν εναντιώθηκε στην πρόταση για κατάθεση εγγράφου συντατεγμένων του συνόλου της κυπριακής ΑΟΖ στα Ηνωμένα Έθνη, και εισηγήθηκε παράλληλα πρόταση δέσμευσης από την πλευρά μας προς την Άγκυρα ότι θα παραχωρήσουμε φυσικό αέριο στους τουρκικούς αγωγούς από τα κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμέσως μετά από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού!

Αλλά, προς απόδοση δικαιοσύνης, δεν απέχει και το ΔΗΣΥ, το κόμμα του προέδρου Ν. Αναστασιάδη, από αυτήν την εκδοχή. Άλλωστε, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, έχουν συνεργαστεί στενά, ιδίως όταν ήταν πρόεδρος ο Δ. Χριστόφιας. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ εισηγήθηκε τρόπους "άμεσης και αξιόπιστης επιστροφής στις συνομιλίες" ούτως ώστε να μη… εκνευρίσουμε την Τουρκία, την οποία, όπως ανέφερε ο αρχηγός του ΔΗΣΥ, κ. Νεοφύτου «την έχουμε ανάγκη» στο ζήτημα του φυσικού αερίου.

Ο αρχηγός του ΔΗΣΥ, επανέλαβε όπως και στο πρόσφατο παρελθόν κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Μακάριου Δρουσιώτη [PafosNet 10.7.2014], την εθνικά επικίνδυνη θέση ότι ο μόνος τρόπος απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι η διοχέτευση του φυσικού μας αερίου μέσω των τουρκικών αγωγών και γι’ αυτό τον λόγο το τερματικό δεν εξυπηρετεί αυτή την στρατηγική.

Όποιος αμφιβάλλει ότι ακριβώς αυτή είναι η θέση της Τουρκίας, υπενθυμίζω ότι μόλις προ ημερών, ο Ακιντζί είπε τα εξής: «… Αν έρθει σχέδιο λύσης που θα συμπεριλαμβάνει βασικές αρχές όπως την ισότητα, την ελευθερία, τον ισότιμο διαμοιρασμό του πλούτου και αμοιβαίους οικονομικούς δεσμούς, τότε μπορεί η διαδικασία να προχωρήσει. Το φυσικό αέριο να περάσει από την Τουρκία στην Ευρώπη και από την Τουρκία να έρθει νερό στην Κύπρο. Εγώ πάντα σκέφτομαι θετικά σενάρια. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι για το καλό της περιοχής, το δικό μας και της Τουρκίας».