Skip to main content

Το αμερικανικό ναυτικό προτιμά αλεξίσφαιρα φυλάκια από τη Θεσσαλονίκη

Από Voria.gr
Οι αλεξίσφαιροι οικίσκοι της «Γ.Γλεντός» από τη Θεσσαλονίκη βρίσκονται από το Ιράκ και το Μπαχρέιν μέχρι το Βιετνάμ και την Ινδία.

Τα αλεξίσφαιρα φυλάκιά της βρίσκονται από τα διυλιστήρια της BP στη Βασόρα και το Κιρκούκ του Ιράκ μέχρι την αεροπορική βάση του αμερικανικού ναυτικού στο Μπαχρέιν και το προεδρικό μέγαρο της Ινδίας. Στη Βέρνη οι σκοπιές έξω από τις πρεσβείες των ΗΠΑ, του Βατικανού, της Τουρκίας και του Ισραήλ φέρουν την υπογραφή της, ενώ στο Ανόι του Βιετνάμ οι αστυνομικοί αισθάνονται ασφαλείς και προστατευμένοι στους αλεξίσφαιρους οικίσκους της. Στον δε ινδουιστικό ναό της Κεράλας στη Νότια Ινδία η αλεξίσφαιρη προστασία έχει τη σφραγίδα της.

Η θεσσαλονικιώτικη εταιρεία «Γ. Γλεντός» βρίσκεται με τους μεταλλικούς προκατασκευασμένους της οικίσκους Kibo, που κατασκευάζονται στην περιοχή της Σίνδου, πίσω από την αλεξίσφαιρη ασφάλεια στρατιωτικών εγκαταστάσεων, πυρηνικών εργοστασίων, διυλιστηρίων, πρεσβειών, εθνικών αστυνομιών, ακόμα και θρησκευτικών δομών σε όλο τον κόσμο, εντυπωσιάζοντας τους ξένους, απαιτητικούς πελάτες με την τεχνογνωσία και την ποιότητα των προϊόντων της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αμερικανικό ναυτικό επέλεξε τα αλεξίσφαιρα φυλάκια της θεσσαλονικιώτικης εταιρείας για την αεροπορική του βάση στο Μπαχρέιν, παρόλο που στον σχετικό διαγωνισμό συμμετείχε και μια αμερικανική επιχείρηση.

«Το ότι πουλάμε στους Αμερικανούς και στους Ινδούς είναι βαρόμετρο για μας. Οι Αμερικανοί μετά την 11η Σεπτεμβρίου έχουν ένα δόγμα να αγοράζουν μόνο αμερικανικά προϊόντα και δεν επιλέγουν άλλες εταιρείες αν δεν το εξαντλήσουν αυτό. Στους δε Ινδούς πουλάς δύσκολα, αφού κατασκευάζουν τα πάντα και σε καλύτερες τιμές» λέει στη Voria.gr ο ιδρυτής της θεσσαλονικιώτικης επιχείρησης, Γιώργος Γλεντός. Τα διεθνή ταξίδια της εταιρείας πάντως δεν είναι τυχαία, αφού ο Γιώργος Γλεντός ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στοχεύοντας από την πρώτη στιγμή στις εξαγωγές, έχοντας μέσα του το δαιμόνιο του… Οδυσσέα, του αγαπημένου του ήρωα. Μάλιστα, το επαγγελματικό του μότο ταυτίζεται με τον στίχο του Νίκου Καββαδία από το «Πούσι» «κάλλιο περισκόπιο και τορπίλα», αφού όπως λέει, το περισκόπιο ψάχνει, το ίδιο και η τορπίλη.

Παρουσία σε πάνω από 20 χώρες

Σήμερα οι εξαγωγές της «Γ.Γλεντός» ανέρχονται σε 80% επί του τζίρου της, ενώ την τελευταία διετία, πέραν των ασιατικών αγορών που ήταν οι βασικοί πελάτες της, η εταιρεία έχει αναπτυχθεί σημαντικά και στην Ευρώπη. Η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και άλλες χώρες της γηραιάς ηπείρου μπήκαν στο εξαγωγικό της χαρτοφυλάκιο, με αιχμή τα στρατόπεδα, ευρωπαϊκά ή του ΝΑΤΟ, αλλά και τους εθνικούς στρατούς ή τους αμερικανικούς. Πριν από μία εβδομάδα παρέδωσε αλεξίσφαιρους οικίσκους σε αμερικανικό στρατόπεδο στο Kranenpool της Ολλανδίας, ενώ πρόσφατα απέκτησε παρουσία και στο Jebel Ali, το επίνειο του αμερικανικού ναυτικού στο Ντουμπάι.

Συνολικά η εταιρεία δίνει το «παρών» με τα προϊόντα της σε περισσότερες από 20 χώρες, ενώ μεταξύ των μεγαλύτερων πελατών της είναι η BP και ο αμερικανικός στρατός και συγκεκριμένα το αμερικανικό ναυτικό. Από τις μεγαλύτερες δε επιτυχίες της ήταν το ότι πούλησε αλεξίσφαιρα φυλάκια στη Γερμανία, αφού για τον Γιώργο Γλεντό είναι να σα πουλάς ζυμαρικά στην Ιταλία. «Βελτιώνουμε συνεχώς τα προϊόντα μας, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις των πελατών μας για ακόμα πιο αποτελεσματική ασφάλεια. Είμαστε μια μικρή εταιρεία με μεγάλους πελάτες» λέει στη Voria.gr ο κ. Γλεντός, εξηγώντας πως τα αλεξίσφαιρα φυλάκια γίνονται όλο και πιο δημοφιλή σε ευαίσθητους προορισμούς.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, που η τρομοκρατία έχει βάλει στο στόχαστρο στους λεγόμενους soft στόχους, η ζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά για την προστασία κρίσιμων υποδομών, όπως οι εγκαταστάσεις διυλιστηρίων, οι υποδομές φυσικού αερίου, οι εγκαταστάσεις ύδρευσης, τα φράγματα, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. «Όσο η απειλή αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και η άμυνα» εξηγεί ο κ. Γλεντός, ενώ υπενθυμίζει ότι η οχυρωματική… τέχνη είναι ελληνικής προέλευσης.

Πέραν των αλεξίσφαιρων οικίσκων που είναι το βασικό της αντικείμενο, η εταιρεία κατασκευάζει και kibo για άλλες χρήσεις (εκδοτήρια εισιτηρίων, επαγγελματικοί χώροι, εξοχικές μικροκατοικίες, καπνιστήρια, κτλ)

Από το Πολυτεχνείο σε όλο τον κόσμο

Ο Γιώργος Γλεντός σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΑΠΘ, αλλά δεν θέλησε να ασχοληθεί με τις συμβατικές κατασκευές, έχοντας στο μυαλό του από νωρίς την εξωστρέφεια. Άλλωστε, δεν μπορούσε να κατανοήσει τη λογική των εισαγωγών σε προϊόντα που μπορούσαμε κι εμείς να παράγουμε. Τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του ζωής, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ασχολήθηκε με την κατασκευή εμπορικών αποθηκών και το 2000 προχώρησε στη δημιουργία της «Γ.Γλεντός» με αντικείμενο αρχικά την παραγωγή προκατασκευασμένων οικίσκων για εργοτάξια. Τα αλεξίσφαιρα φυλάκια μπήκαν στη ζωή του με την αφορμή των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, αφού δημιουργήθηκαν νέες ανάγκες κυρίως από την Ελληνική Αστυνομία. Αυτή η πρώτη επαφή με τα αλεξίσφαιρα φυλάκια τον έκανε να μελετήσει τις διεθνείς αγορές και να διαπιστώσει πως η ζήτηση για αλεξίσφαιρους οικίσκους στο εξωτερικό ήταν πολύ μεγάλη. Κάπως έτσι η εταιρεία του ξεκίνησε την εξαγωγική της πορεία. Μάλιστα, πρώτος του πελάτης στο εξωτερικό έγινε το 2006 η βιετναμέζικη αστυνομία, η οποία αποδείχθηκε ιδιαίτερα καταλυτική για την «Γ.Γλεντός» και στη συνέχεια, αφού την στήριξε σε μια δύσκολη περίοδο, το 2016-2017, όταν η εγχώρια κρίση συνέπεσε με την μείωση των έργων της στο εξωτερικό.

«Πολλοί στην Ελλάδα πιστεύουν πως είμαστε ξένη εταιρεία, ενώ στο εξωτερικό εντυπωσιάζονται όταν διαπιστώνουν ότι είμαστε Έλληνες, αφού έχουν ταυτίσει τη χώρα μας κυρίως με την αγροτική παραγωγή» λέει ο Γιώργος Γλεντός, που ετοιμάζεται για νέα διεθνή ταξίδια.