Skip to main content

Το άνοιγμα ύψους 70 δισ. ευρώ και η ελληνική... ανακούφιση

Το άνοιγμα των ισπανικών τραπεζών στην τουρκική οικονομία φθάνει έως και 70 δισ. ευρώ και εξηγεί πολλά για τη στάση της Μαδρίτης έναντι της Άγκυρας

Το άνοιγμα των ισπανικών τραπεζών στην τουρκική οικονομία εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη εντύπωση. Κι αυτό γιατί είναι τελικά μακράν το μεγαλύτερο, μεταξύ όλων των κορυφαίων ευρωπαϊκών. Υπολογίζεται σε 60 με 70 δις ευρώ κι εξηγεί πολλά για τη στάση της Μαδρίτης έναντι της Άγκυρας. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, το αντίστοιχο των γαλλικών τραπεζών υπολογίζεται σε 22 δις και των γερμανικών σε (μόλις) 8 δις.

Εδώ να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί φρόντισαν σχεδόν αθόρυβα να το περιορίσουν σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Πριν από λιγότερο από μια δεκαετία έφτανε στα 21 δις ευρώ. Προφανώς, στο Βερολίνο ξέρουν να διαβάζουν τα δεδομένα καλύτερα κι έτσι να προβλέπουν τις εξελίξεις γρηγορότερα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι ισπανοί εξακολουθούν να παίρνουν μεγάλα ρίσκα. Μέσα στην κρίση αγόρασαν, μέσω της ισπανικής τράπεζας BBVA, και νέες συμμετοχές σε τουρκικές τράπεζες (Garanti), ενώ πληροφορίες τώρα αναφέρουν ότι οι Τούρκοι τους πιέζουν να αγοράσουν κι άλλο πακέτο, για να στηρίξουν την τοπική οικονομία, με ένα ακλόνητο επιχείρημα: «Αν πέσουμε, θα πέσετε κι εσείς μαζί μας». Εξ ου και ο Ερντογάν φέρεται να ζήτησε απ΄ τον Σάντσεθ να πιέσει την BBVA ώστε να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της τουρκικής τράπεζας στην οποία ήδη συμμετέχει.

Αυτά βλέπουν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και φτύνουν στον κόρφο τους. Φαντάζεστε να ήταν ακόμη ιδιοκτήτες της Finansbank; Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ φρόντισε να απαλλαχθεί από το συγκεκριμένο βάρος εδώ και περίπου 5 χρόνια.

Το credit για όλα τα παραπάνω, ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί στο IMF. Όποιος διαβάσει την έκθεση του, του περασμένου Ιουνίου για την πορεία της τουρκικής οικονομίας, θα διαπιστώσει ότι προέβλεψε τις εξελίξεις του επόμενου εξαμήνου σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια.