Skip to main content

Το «προοδευτικό μέτωπο» και οι κωμικοί σε ρόλο πολιτικών

Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόοδο, η στάση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην εκκλησία της Ουκρανίας και η επίθεση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο Α. Τσίπρας αλλάζει και την ονομασία του ΣΥΡΙΖΑ για να πετύχει το λεγόμενο "άνοιγμα στην Κεντροαριστερά" και το εγχείρημα δημιουργίας ενός "προοδευτικού μετώπου".

Μου αρέσουν τα προοδευτικά μέτωπα, αλλά… τι δουλειά έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόοδο δεν μπορώ να καταλάβω. Είναι πρόοδος ο Στάλιν, ο Μαδούρο, η Κούβα, η Β. Κορέα; Είναι πρόοδος ο Πολάκης; Είναι πρόοδος η σκόπιμη εξάλειψη της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας;

Και από την άλλη, ποιας εμβέλειας κεντροαριστερός θα δεχθεί συνύπαρξη με ανοχή στους Ρουβίκωνες και χάιδεμα των οπλισμένων με μολότοφ; Διψασμένους για καρέκλα θα βρει. Πολιτικούς με ικανή ανταπόκριση στο κοινό θα βρει;

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζει την νέο-ανακηρυγμένη "Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας" του Κιέβου τις αποφάσεις της οποίας θεωρεί μη κανονικές και μη δεσμευτικές καθώς έχει "σχισματική ιεραρχία και κλήρο".

Σε έγγραφο που απέστειλε η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία σε όλες τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, αναφέρει ότι θεωρεί μη κανονική την εμπλοκή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην επικράτεια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καθώς και όλες τις αποφάσεις που ακολούθησαν σχετικά με την Ουκρανία.

Καλά έγραψα εχθές ότι η Ζορμπά έπεσε θύμα των κομισάριων του ΣΥΡΙΖΑ, που της επέβαλαν την πρόταση περί ανταλλαγής αγαλμάτων. Το "Πρώτο Θέμα", έβγαλε από την ναφθαλίνη ένα non paper του ΣΥΡΙΖΑ, του Ιουνίου του 2018. Μέσω αυτού η κυβέρνηση ενημέρωνε για το σχέδιο ανταλλαγής αγαλμάτων. Έγραψε το αρμόδιο γραφείο του κόμματος:

«Οι γείτονές μας ήδη έχουν αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου τους, του αυτοκινητοδρόμου τους και του σταδίου τους. Θα υπάρξει είτε ανταλλαγή αγαλμάτων με τον Δήμο της Θεσσαλονίκης, ή σε περίπτωση που η ανταλλαγή δεν γίνει, η συμφωνία προβλέπει πως η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιτίθεται στην αντιπολίτευση για την κριτική στο σχέδιο νόμου που κατάρτισε, όπου στην ουσία επιβραβεύει όσους διαπράττουν κακουργηματικές πράξεις, τις οποίες μετατρέπει σε πλημμεληματικές. Όμως δέχεται και σκληρή κριτική από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που επικεντρώνει τα βέλη της στη διάταξη εκείνη του Ποινικού Κώδικα, που αφορά τις μειωμένες ποινές που θα επιβληθούν στα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Αργά κατάλαβε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ τη δημόσια αλλαγή στάσης του κόμματός της ως προς την Χρυσή Αυγή. Δεν πρόσεξε ότι. εδώ και καιρό, οι κυβερνητικοί έχουν πάψει να μιλούν για χρυσαυγίτες, αλλά περιορίζονται να καταγγέλλουν μόνον τους ακροδεξιούς;

Ας ρίξουν μια ματιά, σε όλες τις τελευταίες ειδήσεις που αφορούν προπηλακισμούς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι καταγγελίες γίνονται εναντίον ακροδεξιών. Πριν από καιρού, μιλούσαν για χρυσαυγίτες. Τώρα, προεκλογικά, πρέπει να εξωραϊστεί η Χρυσή Αυγή, για να κόψει ψήφους από τη Ν.Δ. Πλην εάν, ισχύουν και άλλα που φημολογούνται.

Ένας κωμικός ηθοποιός στην Ουκρανία, προηγείται στις δημοσκοπήσεις για την εκλογή προέδρου. Κι εμείς έχουμε κωμικούς που επαγγέλλονται τον πολιτικό, αλλά στην κατάσταση που μας έφεραν δεν μπορούμε να γελάσουμε,