Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η εστίαση, τα τραπεζάκια έξω και η καταπάτηση του δημόσιου χώρου

Το άνοιγμα της εστίασης έφερε χαμόγελα και πολυκοσμία, γεμίζοντας τα τραπεζάκια έξω, αλλά η καταπάτηση του δημόσιου χώρου πρέπει να αναχαιτιστεί

Η εστίαση σήκωσε ρολά στις 3 Μαΐου, μετά σχεδόν έξι μήνες, ωστόσο η πραγματική πρεμιέρα ήταν την περασμένη Παρασκευή 14 του μήνα.

Κι αυτό γιατί ο "κόφτης" των 22:45 που είχε μπει κατά τις πρώτες μέρες είχε κρατήσει πολλούς θαμώνες μακριά από τα αγαπημένα στέκια τους. Διότι για να φύγεις από την ταβέρνα πριν από τις έντεκα, θα πρέπει να καθίσεις κατά τις επτά, κάτι που είναι εντελώς έξω από την κουλτούρα του Έλληνα. Εκτός εάν το πας σερί από το μεσημέρι.

Έτσι, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής επικρατούσε το αδιαχώρητο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με μαγαζιά να ξεχειλίζουν από κόσμο και τους δρόμους μποτιλιαρισμένους. Κάτι σαν τη δεύτερη Ανάσταση. Παρόμοιες εικόνες έβλεπες και το σαββατόβραδο. Η ευφορία δεν ήταν ζωγραφισμένη μόνο στα πρόσωπα των θαμώνων. Χαμόγελα και ανακούφιση έβλεπες και στα πρόσωπα των επαγγελματιών της εστίασης. Όχι μόνο γιατί ξαναπήρε μπρος η ταμειακή τους, αλλά και επειδή επιστρέφουν κι αυτοί σε μια κανονικότητα, έστω με περιορισμούς και προφυλάξεις. "Δεν ήξερα πώς να περάσω τη μέρα μου. Μαθημένος να δουλεύω δεκατέσσερις και δεκαπέντε ώρες, φαντάσου τι πέρασα αυτούς τους έξι μήνες", έλεγε ένας από τους ανθρώπους που δουλεύουν σε γνωστό στέκι του κέντρου της πόλης.

Πάντως αυτή η... δεύτερη Ανάσταση έχει και τις αρνητικές πτυχές της. Δεν αναφέρομαι στις τυχούσες υγειονομικές επιπτώσεις τις οποίες θα διαπιστώσουμε τις επόμενες ημέρες. Αυτές είναι αναπόφευκτες και αναμενόμενες. Κάθε "άνοιγμα" συνεπάγεται επαφές, άρα και αύξηση κρουσμάτων, με την ελπίδα αυτά να κυμανθούν σε ανεκτά επίπεδα. Μία άλλη επίπτωση, η οποία στην ευφορία των ημερών περνά απαρατήρητη, έχει να κάνει με την πλήρη καταπάτηση του δημόσιου χώρου. Όπου υπήρχε κατάστημα ψυχαγωγίας, καφέ, μπαρ, ταβέρνες, τα πεζοδρόμια ήταν πλημμυρισμένα από τραπεζοκαθίσματα. Ακόμη και στα πιο απόμερα δρομάκια. Ελάχιστοι επαγγελματίες δεν μπήκαν σε αυτόν τον πειρασμό.

Το καλό σενάριο είναι αυτό να οφείλεται στην πολύμηνη στέρηση και στην ευφορία της στιγμής. Ενδεχομένως, ίσως και γι' αυτό οι πολίτες επέδειξαν κατανόηση. Όμως ο κίνδυνος η κατάσταση αυτή να παγιωθεί είναι υπαρκτός. Ήδη, από το περασμένο καλοκαίρι, λόγω των έκτακτων συνθηκών, ο δήμος παραχώρησε σημαντικά μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χώρου στα καταστήματα ψυχαγωγίας προκειμένου να απλώσουν τραπεζοκαθίσματα. Κάποιοι, όμως, φαίνεται πως αυτό το διάβασαν λάθος.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες, με πρώτη και καλύτερη τη δημοτική αστυνομία, θα πρέπει να παρέμβουν άμεσα, όσο είναι ακόμη καιρός, ώστε να αποτρέψουν να παγιωθεί αυτή η παντελώς εσφαλμένη και παράνομη συμπεριφορά. Μετά την ανοχή των πρώτων ημερών, να ακολουθήσουν συστάσεις και, φυσικά, στη συνέχεια και οι προβλεπόμενες ποινές. Κυρίως σε βάρος εκείνων των μετρημένων στα δάκτυλα επιχειρηματιών του κλάδου της ψυχαγωγίας οι οποίοι επιμένουν επιδεικτικά να προκαλούν, μήνες τώρα, για να μην πω χρόνια, καταλαμβάνοντας όχι μόνο τα πεζοδρόμια, αλλά ακόμη και το οδόστρωμα. Οι αρμόδιοι τους γνωρίζουν και οι πολίτες διερωτώνται "γιατί άραγε τους ανέχονται;". Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η δημοτική αρχή φάνηκε να αντιλαμβάνεται ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Μένει να δούμε εάν και πώς θα το αντιμετωπίσει.