Skip to main content

Το απόγευμα στην επιτροπή συνεδρίου οι υποψήφιοι για την προεδρία ΝΔ

Συναντήσεις με τον κ. Κώστα Καραμανλή είχε νωρίτερα ο κ. Σαμαράς και η κ. Μπακογιάννη, θέτοντας τις δικές στους απόψεις για το επερχόμενο συνέδριο.
Σήμερα στις έξι το απόγευμα αναμένεταινα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τους υποψήφιους γιατην ηγεσία της Ν.Δ., καθώς η ΟργανωτικήΕπιτροπή του εκτάκτου συνεδρίου, ζήτησενα προσέλθουν όσοι ενδιαφέρονται γιατη θέση του προέδρου του κόμματος. Επίσημα, μόνο ο κ. Ψωμιάδης έχειανακοινώσει την υποψηφιότητά του και σήμερα θα γίνουν τυπικά και οιανακοινώσεις της κ. Μπακογιάννη, του κ. Σαμαρά, του κ. Αβραμόπουλο και τον κ. Μειμαράκη.

Πριν από λίγο πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με τον Κώστα Καραμανλή στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης της παράταξης, όπου η βουλευτής υποστήριξεότι η  εκλογή του προέδρου του κόμματος πρέπει να γίνει από τη διευρυμένη βάση και ο πρόεδρος θα έχει την απόλυτη αρμοδιότητα διεξαγωγής του Τακτικού Συνεδρίου το 2010. «Η βάση της ΝΔ πρέπει να μιλήσει» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια της, κατά τη διάρκεια δηλώσεων σε δημοσιογράφους έξω από τα γραφεία της Ρηγίλλης.

Ωστόσο ηβουλευτής, «έβαλε στο τραπέζι» και μία εναλλακτική πρόταση. Συγκεκριμένα, η κ. Μπακογιάννη πρότεινε στη διάρκεια του εκτάκτου συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου την αρμοδιότητα εκλογής προέδρου να έχει η οργανωτική επιτροπή του κόμματος, προκειμένου να συσταθεί σύντομα κοινοβουλευτική ομάδα και γραμματέας, έτσι ώστε η ΝΔ να ασκήσει αντιπολίτευση. Μετά από τρεις μήνες, συνεχίζει η πρόταση της κ. Μπακογιάννη, θα πραγματοποιηθεί Τακτικό Συνέδριο στο οποίο και θα εκλεγεί από τη βάση ο νέος πρόεδρος της παράταξης.

Νωρίτερα, με τον Κώστα Καραμανλή  συναντήθηκε και ο Αντώνης Σαμαράς,ο οποίος φέρεται να τάσσεται υπέρ της άποψης του κ. Σιούφα, προτείνοντας αλλαγή του Καταστατικού τουκόμματος. Ο κ. Σαμαράς ζητάει το συνέδριο, το οποίο χαρακτηρίζει «Συνέδριο επανίδρυσης του κόμματος» να έχει διάρκεια πάνω από μία μέρα και θεωρείότι ονέος πρόεδρος του κόμματος πρέπει να αναδειχθεί από τη βάση, η οποίαοφείλει να διευρυνθεί.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως είναι πανίσχυρο, μεταξύ των μελών του κόμματος,το ρεύμα για ενότητα, ιδεολογική θωράκιση και οργανωτική επανίδρυση καιπρόσθεσε ότι είναι καθολική απαίτηση να δοθεί δικαίωμα ψήφου στα μέλητου κόμματος, στην κορυφαία διαδικασία της εκλογής αρχηγού.

Παράλληλα,ο βουλευτής προτείνει την έναρξη προσυνεδριακού διαλόγου αμέσως μετάτην ολοκλήρωση του συνεδρίου, προκειμένου να υπάρχει χρόνος γιασυζήτηση και προγραμματισμός για το Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, τοοποίο ο κ. Σαμαράς, ζητάει να γίνει την άνοιξη και όχι το καλοκαίρι του 2010 και το οποίο θα είναι συνέδριο «θέσεων, ιδεολογίας και αρχών της ΝΔ, που όλοι ονειρευόμαστε», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι προτάσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την εκλογή του προέδρου συγκλίνουν με αυτές των συνυποψηφίων του. Ο ίδιος είναι υπέρ της συμμετοχής της διευρυμένης βάσης της ΝΔ στη διαδικασία και στην τοποθέτηση κάλπης για τη διεξαγωγή της. Ωστόσο, δεν τοποθετήθηκε χρονικά κάτι που θα γίνει κατόπιν συνεννόησης με τους υπόλοιπους υποψήφιους.

Χριστίνα Καραμανίδου