Skip to main content

Το απόγευμα το Οικονομικό Φόρουμ του ΕΕΘ στην 84η ΔΕΘ

Μεταξύ άλλων Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Μάρδας, Άννα Διαμαντοπούλου, Πέτρος Δούκας θα αναλύσουν τις θέσεις τους για τις προκλήσεις της εποχής

Με το Οικονομικό Φόρουμ, που διοργανώνεται για δεύτερη φορά, συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Μάρδας, Άννα Διαμαντοπούλου, Πέτρος Δούκας και εκπρόσωποι των φορέων της οικονομίας και της αυτοδιοίκησης θα αναλύσουν τις θέσεις τους για τις προκλήσεις της εποχής και την πολιτική και οικονομική συγκυρία.

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς. Αρχίζει στις 6 μ.μ. στο συνεδριακό κέντρο «Νικ. Γερμανός» της ΔΕΘ (Β' Όροφος του Περιπτέρου 8).

Η διοίκηση του ΕΕΘ καλεί όλα τα μέλη του να παρακολουθήσουν το Φόρουμ το οποίο ως θεσμός έχει στόχο την καλύτερη ενημέρωση όλων σχετικά με τα ζητήματα της Οικονομίας και της Αγοράς.
 
Το Δείπνο στο Παλατάκι

Εξάλλου, λαμπρό ήταν και φέτος το Επίσημο Δείπνο που διοργάνωσε το ΕΕΘ προς τιμή της Ελληνικής Επιχειρηματικής και Επιμελητηριακής Κοινότητας, με την ευκαιρία της ΔΕΘ, αμέσως μετά τα εγκαίνιά της από τον πρωθυπουργό.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μιχάλης Ζορπίδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.
 
Στο δείπνο την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ παρακάθησαν τα μέλη της Γεράσιμος Θωμάς (Υφυπουργός Περιβάλλοντος), Γιάννης Τσακίρης (υφυπουργός Ανάπτυξης), Γιάννης Κεφαλογιάννης (Υφυπουργός Υποδομών), Κώστας Σκρέκας (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), Δόμνα Μιχαηλίδου (Υφυπουργός Εργασίας), Θεόδωρος Καράογλου (Υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης), ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Στράτος Σιμόπουλος, Σάββας Αναστασιάδης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος και η Κωνσταντίνα Αδάμου οι αντιπεριφερειάρχες Κ. Μακεδονίας Κ. Γιουτίκας και Αλ. Θάνος, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος (Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ), όπως και εκπρόσωποι άλλων φορέων και μέλη του ΕΕΘ.

«Θέλουμε λιγότερο κράτος»

Στην ομιλία του ο Μιχάλης Ζορπίδης αναφέρθηκε στις θέσεις του ΕΕΘ για την επιχειρηματικότητα, μιλώντας για «θετική εκκίνηση» από τη νέα κυβέρνηση. Όπως τόνισε «ελπίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να κινείται με σύνεση και μετριοπάθεια του πρωθυπουργού». Ο πρόεδρος του ΕΕΘ πρόσθεσε πως δεν αμφιβάλλει για την ειλικρίνεια των προθέσεων του πρωθυπουργού, αλλά διατηρεί αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει να αλλάξει το δημόσιο τομέα.

«Όχι άλλες σπατάλες στο δημόσιο, όχι άλλες προσλήψεις, όχι άλλες υπηρεσίες χωρίς αρμοδιότητες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης τονίζοντας πως «η πατρίδα μας χρειάζεται ένα μικρό και ευέλικτο κράτος. Όχι άλλες προσλήψεις ειδικοτήτων στο δημόσιο που μπορούν να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί, όπως ξέρετε, την πατρίδα μας χρεοκόπησε το δημόσιο και όχι ο ιδιωτικός τομέας παρά τις παθογένειές του. Να κινηθεί η κυβέρνηση στο πνεύμα του «βασικού καπιταλισμού», είπε ο πρόεδρος του ΕΕΘ σημειώνοντας πως επαγγελματίες και επιχειρηματίες περιμένουν μέτρα μείωσης της φορολογίας και των ασφαλιστικών βαρών, αλλά και μέτρα απλοποίησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης

Σε 2-3 χρόνια από σήμερα η Αναπτυξιακή Τραπεζα θα μπορεί να μοχλεύει 5 δισ. ευρώ ετησίως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «μία ομιλία που μας γέμισε όλους με αισιοδοξία για το μέλλον», αναφερόμενος στην ομιλία Μητσοτάκη.

Ο κ. Γεωργιάδης υπερθεμάτισε τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και της Θεσσαλονίκης αναφέροντας σαν παράδειγμα την απόφαση της πολυεθνικής Pfizer να δημιουργήσει ένα πειραματικό κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα, με έδρα στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη, ξεχώρισε όπως είπε ο υπουργός, μεταξύ άλλων υποψηφίων  ευρωπαϊκών χωρών και πόλεων. Από την επιλογή αυτή τα οφέλη, όπως τόνισε ο Υπουργός, δεν θα είναι μόνο οικονομικά, δεν θα περιοριστούν στη δημιουργία 200 θέσεων εργασίας, καθώς η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί έμπρακτη απόδειξη εμπιστοσύνης στην χώρα μας από τεχνολογικούς κολοσούς.

«Στόχος μας είναι», πρόσθεσε ο υπουργός μιλώντας για τη δημιουργία ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, «το επιχειρείν στην Ελλάδα να γίνει ευκολότερο, να πάψουμε να επιβαρύνουμε την οικονομία μας με επιπλέον κόστος γραφειοκρατίας αφού μάλιστα η φορολογία παραμένει υψηλή μετά ακόμη και τις εξαγγελθείσες μειώσεις».

Ένα ακόμη θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Γεωργιάδης, ήταν αυτό της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, ένα έργο που «καίει» τη Θεσσαλονίκη. «Μας γεμίζει υπερηφάνεια το έργο που έχει γίνει για να προετοιμαστεί η ανάπλαση της ΔΕΘ. Είναι ένα έργο που θα το στηρίξουμε  και μάλιστα θα το τρέξουμε για να υλοποιηθεί. Πάμε γερά, πάμε μπροστά και θα πάμε όλοι μαζί» δήλωσε εμφατικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα εγκαίνια του Περιπτέρου

Το Περίπτερο του ΕΕΘ στη ΔΕΘ, που βρίσκεται πλάι στις 36 συμμετοχές των μελών του σε ενιαίο χώρο, εγκαινίασε το απόγευμα της Κυριακής ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Θόδωρος Καράογλου, παρουσία της διευθύντριας του Γραφείου Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης Μαρίας Αντωνίου.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι εγκαινιάζει το περίπτερο γιατί πάντα αισθάνεται κοντά στους επαγγελματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς ασκεί επάγγελμα από τα 15 του χρόνια. «Ήμουν 15 όταν έστησα τον πρώτο μου πάγκο στην έκθεση βιβλίου της Αθήνας, ενώ από τότε ερχόμουν κάθε χρόνο στην έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Ζω στο χώρο των βιοπαλαιστών, είμαι ένας από εσάς», τόνισε.

Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης Θόδ. Καράογλου διαβεβαίωσε τη διοίκηση του ΕΕΘ ότι θα βρίσκεται στο πλευρό του για όλα τα θέματα των επαγγελματιών.