Skip to main content

Το ΑΠΘ τίμησε τη μνήμη του σπουδαίου επιστήμονα, Γιάννη Σειραδάκη

Τον Γιάννη Σειραδάκη, που υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός στους μαθητές και συναδέλφους του, τίμησε απόψε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τη μνήμη του σπουδαίου δασκάλου και παγκοσμίως αναγνωρισμένου επιστήμονα, ομότιμου καθηγητή Αστροφυσικής του ΑΠΘ Γιάννη Σειραδάκη, που έφυγε πριν από έναν χρόνο από τη ζωή, τίμησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με ένα επιστημονικό συμπόσιο που διοργάνωσε απόψε διαδικτυακά το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) του Ιδρύματος.

«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως μία πολυσχιδής προσωπικότητα όπως αυτή του Γιάννη Σειραδάκη βρήκε πρόσφορο έδαφος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εγκολπώνοντας μία διεπιστημονική προσέγγιση κατόρθωσε να συνταιριάξει την αγάπη του για τις θετικές επιστήμες με τη φιλοσοφία. Η συμβολή του στη μελέτη λειτουργίας του Μηχανισμού τον Αντικυθήρων αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα που τον έκαναν γνωστό στο ευρύ κοινό», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου ανοίγοντας την εκδήλωση.

Για την παρακαταθήκη του Γιάννη Σειραδάκη, που υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός στους μαθητές και συναδέλφους του, μίλησαν πανεπιστημιακοί που υπήρξαν στενοί συνεργάτες του, ενώ το συμπόσιο που είχε τον τίτλο «Ο Αριστοτέλης και ο κόσμος» ξεκίνησε με ομιλία του τέως πρόεδρου της Δημοκρατίας, επ. καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπη Παυλόπουλου για τις «Κλιματικές θεωρίες μετά τον Αριστοτέλη».

Οι ομιλητές - ανάμεσά τους ο ομ. καθηγητής Φιλοσοφίας του Université libre de Bruxelles και μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, επ. καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Χρήστος Ζερεφός και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην ευρωβουλευτής ομ. καθ. Φυσικής Γιώργος Γραμματικάκης - παρουσίασαν βασικές πτυχές του Αριστοτελικού έργου στους τομείς της Κοσμολογίας, της Αστρονομίας, της Μετεωρολογίας, της Βιολογίας και της Φυσικής, επιχειρώντας να φωτίσουν τα σημεία εκείνα που καθιστούν το έργο του Σταγειρίτη φιλοσόφου Αριστοτέλη απόλυτα επίκαιρο.

Παυλόπουλος: Τεράστιο το κόστος της κλιματικής αλλαγής, εάν δεν γίνει καμία παρέμβαση

Στο κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα βάσει οικονομικών αναλύσεων αναφέρθηκε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Θεωρώ χρήσιμο στο πλαίσιο μιας μερικής οικονομικής ανάλυσης, να φέρω ένα παράδειγμα για την Ελλάδα, το οποίο όμως, αφορά όχι μόνο την χώρα μας, αλλά και όλον τον πλανήτη. Από τ' αποτελέσματα της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες, αντίστοιχες, εκτιμήσεις στην διεθνή βιβλιογραφία, προκύπτει ότι, σε αμιγώς οικονομικό επίπεδο, το κόστος της ανθρωπογενούς κλιματικής μεταβολής για την Ελλάδα, ως το τέλος του 21ου αιώνα -φυσικά εάν δεν γίνει καμία παρέμβαση- θ' ανέβει στο εξωφρενικό ποσό των 700 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το κόστος στην χώρα μας θα είναι περισσότερο από το διπλάσιο του εξωτερικού μας χρέους», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, όπως διευκρίνισε, «το κόστος αυτό θα μειωθεί περίπου στο μισό εάν γίνει μια συστηματική προσαρμογή ολόκληρης της χώρας στα νέα δεδομένα, στη νέα κατάσταση». «Τα νέα δεδομένα δείχνουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, όπως προκύπτει από τις Εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή αλλά και τα έγγραφα που διανεμήθηκαν στην Διάσκεψη των Παρισίων τον Δεκέμβριο του 2015, ότι ο στόχος, ο οποίος τέθηκε στο Παρίσι να ληφθούν μέτρα ώστε η μέση θερμοκρασία του Πλανήτη να μην ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου, είναι ένα σημαντικό και εφικτό ζητούμενο», εξήγησε.

«Τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής έχουν φτάσει να είναι θέματα αιχμής. Ο Αριστοτέλης μπορούσε να δει τις αλλαγές που έγιναν στην κοιλάδα του Νείλου», είπε ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, σημειώνοντας ότι αυτό που δε θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ο Αριστοτέλης είναι ότι «μέσα σε διάστημα 50-60 χρόνων ο άνθρωπος θα δημιουργούσε τέτοια αναστάτωση μέσα στο κλίμα, ώστε τα ακραία καιρικά φαινόμενα να έχουν φτάσει να κοστίζουν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια την τελευταία δεκαετία, ενώ στη δεκαετία του 60 κόστιζαν μόλις 10 δισ., δηλαδή εκατονταπλασιάστηκε το κόστος στις ασφαλιστικές εταιρείες διεθνώς για την αποπληρωμή των ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα».

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Παυλόπουλου για την Ελλάδα, σημείωσε: «Είναι θέματα μείζονα, το κόστος είναι μεγάλο, αν δεν προσαρμοστούμε ξεπερνάει τα 700 δισ., αν προσαρμοστούμε μπορεί να μειωθεί στα 400 δισ. και αυτό προσπαθούμε μέσα από ένα πολύ μεγάλο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα, αλλά και κυρίως το ελληνικό κομμάτι αυτού του προγράμματος το οποίο ακολουθούν πλέον όλες οι περιφέρειες , δηλαδή το θέμα της προσαρμογής σε μια μετάβαση για καύσιμα τα οποία θα είναι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Ακολούθησαν ομιλίες του ομ. καθηγητή του ΕΜΠ και επίτιμου προέδρου της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας Θεοδόση Τάσιου, του καθηγητή γενετικής του ΑΠΘ και γγ του ΔΙΚΑΜ Ζαχαρία Σκούρα, το διατελέσαντα καθηγητή αστροφυσικής του ΑΠΘ και γγ του ΔΙΚΑΜ ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη. Τη συζήτηση συντόνισε η Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΑΠΘ, Πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ του ΑΠΘ.

Πηγή/φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ