Skip to main content

Το Αqua Blue ανοίγει για τη Θεσσαλονίκη τους δρόμους του Αιγαίου

Γιορτάσθηκε η έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες, νησιά των Κυκλάδων και την Κρήτη, από τη SeaJets.

Ήταν όλοι εκεί, στα σαλόνια του «Αqua Blue», για να γιορτάσουν την έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Στο κάλεσμα της πόλης ανταποκρίθηκε η εταιρεία Seajets, αφού προηγουμένως οι φορείς της πόλης – Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, Δήμος και Επιμελητήρια- μετά και από πολλών μηνών διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Ναυτιλίας, πέτυχαν την επιδότηση της γραμμής.

Έτσι, μετά από δέκα χρόνια ανοίγει ξανά ο θαλάσσιος δρόμος για τους βορειοελλαδίτες αλλά και τους βαλκάνιους που θέλουν από τη Θεσσαλονίκη να ταξιδέψουν για το Ηράκλειο Κρήτης με ενδιάμεσους σταθμούς σε Σκιάθο, Άνδρο, Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη.

Στις σύντομες δηλώσεις που έγιναν με την αφορμή των εγκαινίων της γραμμής, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν και από πλευράς Οργανισμού Τουρισμού για την επανασύνδεση της Θεσσαλονίκης με νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, με το επιβατικό- οχηματαγωγό «Aqua Blue», ένα πλοίο που μπορεί να εξυπηρετεί και την μεταφορά εμπορευμάτων προς και από τα νησιά.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε την ελπίδα συνέχισης της λειτουργίας της γραμμής και μετά το Σεπτέμβριο, ενώ ο ιδρυτής της Seajets κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ζήτησε να στηριχθεί η γραμμή προκειμένου να συνεχιστεί για το δυνατόν περισσότερο η λειτουργία της.

Το ανακαινισμένο Aqua Blue κάθε Τρίτη και Παρασκευή σαλπάρει από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τελικό προορισμό το Ηράκλειο ενώ κάθε Δευτέρα κάνει ένα συντομότερο δρομολόγιο προς Σποράδες, με επιστροφή αυθημερόν στη Θεσσαλονίκη.

Ο γενικός διευθυντής της Seajets κ. Νίκος Καβαλιέρος, αναφέρθηκε στην πορεία της εταιρείας, της «ταχύτερα αναπτυσσόμενης ακτοπλοϊκής επιχείρησης», που, όπως ανέφερε, πριν δέκα χρόνια είχε δύο πλοία και σήμερα διαθέτει 17 ταχύπλοα επιβατηγά πλοία στο Αιγαίο. Η εταιρεία συμπεριέλαβε στο στόλο της και συμβατικά Ε/Γ- Ο/Γ, το «Aqua Jewel» που είναι ναυλωμένο στις Αζόρες, το «Aqua Blue» που δρομολογήθηκε στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Κρήτη και το «Aqua Solution» που θα δραστηριοποιηθεί του χρόνου, ενώ το Σεπτέμβριο η εταιρεία θα παραλάβει από τη Δανία ένα από τα ταχύτερα πλοία του κόσμου.

Ο κ. Καβαλιέρος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας της γραμμής, αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος των καυσίμων αλλά και τον υψηλό ΦΠΑ που αυξάνει την τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.