Skip to main content

Στο ΑΠΘ το Αρχείο Μαύρης Θάλασσας με την υποστήριξη Ιβάν Σαββίδη

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών και η παραχώρηση του αρχείου πραγματοποιήθηκε με την ομόφωνη έγκριση του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ

Με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη, μετακομίζει το Αρχείο του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών και η παραχώρηση του αρχείου πραγματοποιήθηκε με την ομόφωνη έγκριση του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Αρχείο του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας περιλαμβάνει χάρτες, βιβλία του 19ου και 20ού αιώνα, καθώς και αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Τα βιβλία είναι γραμμένα στην ελληνική και στη ρωσική γλώσσα και θα τοποθετηθούν σε ειδικό χώρο που παραχώρησε η Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ στο κεντρικό της αναγνωστήριο.
Μετά την ταξινόμηση και καταλογογράφηση από τη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, το υλικό θα γίνει διαθέσιμο στους φοιτητές για να αξιοποιηθεί τόσο για ερευνητικό σκοπό όσο και για να τους υποστηρίξει στην πρακτική τους άσκηση στη ρωσική γλώσσα.

Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών ιδρύθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ το Μάιο του 2017 με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη. Στόχος της είναι η διδασκαλία της ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου και την υποστήριξη νέων ερευνητών.

Το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας ιδρύθηκε το 1996 με σκοπό να υποστηρίξει με διάφορα προγράμματα τους Έλληνες των παρευξείνιων χωρών και της πρώην ΕΣΣΔ και έκλεισε το 2011 μετά από 15 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας.